Yıllık 214 milyar TL israf nedeniyle çöpe gidiyor

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye genelindeki camilerde okunan "İsraf, dini ve ahlaki bir iflastır" konulu cuma hutbesinde ülkemizde israf nedeniyle yıllık 214 milyar TL’nin çöpe gittiğine dikkat çekildi.

Yıllık 214 milyar TL israf nedeniyle çöpe gidiyor

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye genelindeki camilerde okunan "İsraf, dini ve ahlaki bir iflastır" konulu cuma hutbesinde ülkemizde israf nedeniyle yıllık 214 milyar TL’nin çöpe gittiğine dikkat çekildi.

Bugün ülke genelindeki tüm camilerde Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan "İsraf, dini ve ahlaki bir iflastır" konulu cuma hutbesi okundu. İsraf konusuna dikkat çekilen hutbede, yıllık 214 milyarın çöpe gittiği belirtilerek, "Medine’de sıcağın ve kıtlığın yaşandığı günlerden biriydi. Hz. Muhammet, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer ile birlikte sahabeden birini ziyarete gitmişti. Sahabî, bu değerli misafirlerin ziyaretinden son derece mutlu olmuştu. Zira Resûlullah’ın, hanesini ve bahçesini teşrif etmesi, onun için bir rahmet ve bereket vesilesiydi. Bir ağacın altına oturan misafirlerine o anda Pashabahis elindeki en güzel nimetler olan taze hurma ve soğuk su ikram etti. Rahmet Elçisi, hurmayı yiyip suyu içtikten sonra Allah’a şükretti ve şöyle buyurdu: ’Serin bir gölge, lezzetli bir hurma ve soğuk bir su. Allah’a yemin ederim ki, kıyamet günü bütün bu nimetlerden hesaba çekileceksiniz.’ İsraf, sahip olduğumuz nimet ve imkanları ölçüsüzce kullanmaktır. Har vurup, harman savurmaktır. Hiç tükenmeyecek gibi bilinçsizce harcamaktır. Allah tealanın bahşettiği nimetlere karşı bir nankörlüktür İsraf. Ve israf, sadece sofralarımıza hasredilemeyecek kadar kapsamlı bir kavramdır. Mesela akıl nimetini iman ve hikmetle buluşturamaması, insan için en büyük israftır. Şu kısacık ömrümüzün dünya ve ahiretimize faydası olmayan beyhude meşgalelerle heba edilmesi, zamanın israfıdır. Zararlı alışkanlıklarla zihnin ve bedenin tehlikeye atılması, sağlığın israfıdır. Sahip olduğumuz ilmi ve tecrübeyi insanlığın hayrına kullanmamak, bilginin israfıdır. Kendisinden yaratılıp beslendiğimiz toprağın, hayat kaynağımız olan suyun, her bir nefesimizde muhtaç olduğumuz havanın hoyratça kirletilmesi, tabiatın israfıdır. Gelecek nesillere mamur ve yaşanılır bir çevre bırakmamız gerekirken, bize emanet edilen yeryüzünü kötülüklerin esiri haline getirmek, yaşadığımız kainatın israfıdır" denildi.

"5 MİLYON EKMEK, 18 MİLYON TON MEYVE VE SEBZE ÇÖPE GİDİYOR"

Hutbenin devamında şu ifadelere yer verildi:

"Üzülerek belirtelim ki; günümüzde tam anlamıyla bir israf dünyasında yaşıyoruz. Savurganlık hayatımızın hemen her anını kuşatmış durumda. İnsanlık, daha çok kazanıp daha çok tüketmeye teşvik ediliyor. Harcamanın, hayatın anlamı gibi yansıtıldığı bir dünyada elbette bizim tüketim anlayışımız da hızla yara alıyor. Bir somun ekmek ile karnımızı bir gün doyurabilecekken ülkemizde her gün yaklaşık 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Yılda 18 milyon ton meyve ve sebzenin israfıyla devasa çöp yığınları oluşuyor. Bütün bunlar neticesinde sadece yıllık 214 milyar liramız değil, aynı zamanda alın terimiz, servetimiz, dahası geleceğimiz heba oluyor. Oysa dünyada yiyecek bir dilim ekmek, içecek bir damla su bulamadığı için yılda on milyona yakın insan hayatını kaybediyor. Bu durumda mahrumun, mağdurun, yoksulun ümidi olan bizlere israfla mücadele konusunda büyük sorumluluk düşüyor. Ülkemizde başlatılan israfla mücadele seferberliğine hep birlikte destek vermemiz gerekiyor. Kardeşlerim! Allah’ın bize verdiği her nimetin, hem imtihan vesilesi, hem de emanet olduğunu unutmayalım. Nimetin bizi dünya ve ahiret mutluluğuna eriştirmesi için özen gösterelim. Her işimizde insaflı, dengeli ve tutarlı davranalım. Yeme içmemizde, giyim kuşamımızda, harcamalarımızda ihtiyaç fazlası ve lüksten kaçınalım. Savurganlığın, her geçen gün kişiyi iflasa sürüklediğini ve Allah’ın rızasından uzaklaştırdığını aklımızdan çıkarmayalım."

(Tuba Ayhan /İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi