’Diriliş Ertuğrul’ oyuncuları o dönemin kadınlarını anlattı

Diriliş Ertuğrul dizisinden Hülya Darcan Korel (Hayme Ana) ve Esra Bilgiç (Halime Sultan), Ertuğrul Gazi döneminde kadınların çok güçlü olduğunu söyledi.

’Diriliş Ertuğrul’ oyuncuları o dönemin kadınlarını anlattı

Diriliş Ertuğrul dizisinden Hülya Darcan Korel (Hayme Ana) ve Esra Bilgiç (Halime Sultan), Ertuğrul Gazi döneminde kadınların çok güçlü olduğunu söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumunun son gününde yapılan özel oturuma sunucu Pelin Çift ile Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncularından Hayme Ana’yı canlandıran Hülya Darcan Korel ile Halime Hatun rolünde oynayan Esra Bilgiç katıldı. Ertuğrul Gazi döneminde kadınların durumunu ele alan Hayme Ana ve Halime Sultan, o dönemde kadınların çok güçlü, sözü dinlenen karakterler olduğunu söyledi.

“HAYME ANA’YLA İLGİLİ NE KİTAP BULDUYSAM OKUDUM”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, akademisyenler ve çok sayıda katılımcının takip ettiği oturumda moderatör Pelin Çift, Hülya Korel ile Esra Bilgiç’in dizinin yanı sıra tarih konusunda da geniş bir bilgiye sahip olduklarını aktardı. Oyuncu Hülya Darcan Korel, Diriliş dizisiyle beraber tarih bilinci ve tarih bilgilerinin çok arttığını söyledi. Hülya Darcan Korel, “O dönemde nasıl yaşadıklarını, günlük hayatlarını da öğrendik. Karakterleri anlatan dokümanlardan biz okuduklarımızla bir karakter oluşturduk. Ben Hayme Ana’yla ilgili ne kitap bulduysam okudum. Hayme otağ demek, Hayme Ana da otağ anası, yani devleti yöneten kadın demek. Davası için gözü hiçbir şey görmeyen bir kadın” dedi.

“HAYME ANA’NIN KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİ SAHNEDE AĞLAMIŞTIM”

Dizinin bazı sahnelerde çok duygulandığını ifade eden Halime Sultan’ı canlandıran Esra Bilgiç ise, “Hayme Ana’nın kalp krizi geçirdiği sahnede ağlamıştım. Ancak bu bir dizi, bunu unutmamak lazım. O dönmede kadınlar inanılmaz güçlüymüş ve sözü dinlenen bir bireymiş. Bu bizim damarlarımızda olan bir şey, ama zamanla kaybolmuş, törpülenmiş” diye konuştu.

Hülya Darcan Korel ise, “Bugün bir savaş çıksa bizim kadınımız yine elinde silahla ‘Allah Allah’ diye gider, bu içimizde, kanımızda var. Güzel bir örnek verilse bile Osmanlı kadını diye anlatılır. Hayme Ana figürünü insanlar çok sevdi ve çok saygı duydu” şeklinde konuştu.

“BİZİM TARİHİMİZ KAHRAMANLARLA DOLU”

Kırılması güç görünen rekorlara sahip Diriliş Ertuğrul dizisinin büyük bir özenle çekildiğini aktaran Hülya Darcan Korel, "Kendimi çok eleştiririm. Genç arkadaşlarımın yaptığı güzel bir iş olduğunda onları tebrik ediyorum. Yaptığımız işi çok seviyoruz. Bu iş bittiği zaman herhalde bir süre başka bir işe adapte olamayacağız. Her sezon bittiğinde şapkalarımızı mezun olmuş gibi havaya atıyoruz. Ailelerimizden çok birbirimizi görüyoruz, tam anlamıyla bir aile olduk. Settekiler bile beni ana gibi görüyor, gelip elimi öpüyorlar. Yurtdışında Heman filmi yapsalar, olay olur. Oysa bizim bunlara ihtiyacımız yok. Bizim tarihimiz kahramanlarla dolu. Siz destekleyeceksiniz ki devamı gelsin. Televizyon sabun köpüğüdür, sinema ise kalıcıdır. O yüzden sinemaya destek verin, mutlaka kitap okuyorum’’ açıklamasını yaptı.

(Cihan Atik/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi