Hamas ve İsrail Gazze’de ateşkeste anlaştı

Filistin, 2014’teki Gazze savaşından sonra Hamas ile İsrail arasında son günlerde yaşanan en şiddetli çatışmaları bitirmek için ateşkes anlaşmasına vardıklarını açıkladı.

Hamas ve İsrail Gazze’de ateşkeste anlaştı

Filistin, 2014’teki Gazze savaşından sonra Hamas ile İsrail arasında son günlerde yaşanan en şiddetli çatışmaları bitirmek için ateşkes anlaşmasına vardıklarını açıkladı.

Hamas, bugün Gazze’nin kıyı şeridindeki birkaç Hamas ve İslami Cihat Harekatı’nın mevzilerini hedef alan hava saldırılarından sonra İsrail ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Hamas’ın ateşkes teklifine İsrail hükümetinden henüz bir cevap gelmemesine rağmen Hamas’ın Gazze’deki Başkan Yardımcısı Halil el Hayya, İsrail’in ateşkese bağlı kaldığı müddetçe Hamas’ın da ateşkese sadık kalacağını söyledi. Hayya yaptığı açıklamada, "Geçen saatlerde birkaç arabulucu devreye girdi ve Gazze’de ateşkes anlaşmasına varıldı” dedi.

Daha önce Hamas’la bağlantılı bir Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İşgalci aynı şeyi yaptığı sürece grup bir ateşkes anlaşmasına dönmeyi kabul etti” ifadesi yer almıştı. İsrail’in grupların liderlerine karşı daha sert tedbirler alınacağını belirtmesinin ardından Mısırlı güvenlik görevlileri aracılığı ile anlaşmaya varıldığı kaydedildi. Mahalli saatle sabah saat 04.00 civarında varılan anlaşmaya şu ana kadar uyulduğu belirtildi .

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İsrail Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Hamas ile bir ateşkes konusunda anlaştınız mı?” sorusuna kaçamak cevap vererek, “Bunun savaşa yükselme eğilimine ilgi duymuyoruz. Hepsi Hamas’a bağlı. Eğer (saldırmaya) devam ederse, sonucunun ne olacağını bilmiyorum” ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, dün Gazze’den İsrail’in güneydoğu kesimine bir seri roket atılmasından sonra Filistinli direniş gruplarına ait 60 hedefi vurduklarını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise, İsrail’i şiddeti tırmandırmakla suçlayarak, “Kudüs ve Batı Şeria’da zor günler yaşandı. İsrail işgal güçleri bugün Gazze’ye yoğun roket ve hava saldırıları başlattı. Bu işgal gücünün barışı istemediğinin göstergesidir. Bununla birlikte biz barış istiyoruz ve barışa ihtiyacımız var” dedi.

Gazze Şeridi’nin İsrail sınırı yakınında 30 Mart’ta başlatılan Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’nde 121 silahsız Filistinli, İsrail askerleri tarafından vurularak şehit edilmişti. Filistinliler, Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü ile 1948 yılında İsrail tarafından topraklarından sürülen Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmesini istemişlerdi. Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon Filistinli İsrail tarafından 12 yıldır abluka altında tutuluyor. Dün bir grup Filistinli ablukayı kırmak için Akdeniz’e açılmış ancak İsrail Deniz Kuvvetleri onları geri dönmeye zorlamıştı.

(Muhammed Rabah/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi