Katledilen 5 Türk için anma töreni düzenlendi

Almanya’nın Solingen kentinde 5 Türk’ün hayatını kaybettiği saldırının 25’inci yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Katledilen 5 Türk için anma töreni düzenlendi

Almanya’nın Solingen kentinde 5 Türk’ün hayatını kaybettiği saldırının 25’inci yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Almanya’nın Solingen kentinde 1993 yılında gerçekleşen ve 5 Türk’ün öldürüldüğü saldırının 25’inci yıl dönümü kundaklanan evin bulunduğu Unter Werner Caddesi’nde gerçekleşti. Solingen’de yaşanan facianın 25. yıldönümü dolayısıyla Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından düzenlenen törene, katliamda 2 kızını, 2 torununu ve 1 yeğenini kaybeden Durmuş Genç ve eşi Mevlüde Genç de katıldı.

Tören kapsamında konuşma yapan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf Genç ailesine itafen, “Vatan edinmek yurt edinmek bir yerde tutunmak bedel ister. Sizde bu bedeli ödüyorsunuz, ödediniz. Vakarınızı, ağırbaşlılığınızı içinde yaşadığınız topluma saygıyı ihmal etmediniz ve sizi de bugünkü törenlerde gördük” ifadelerini kullandı. Almanya’nın en üst makamlarının Genç ailesinin gösterdikleri olumlu tavır karşısında etkilendiğini vurgulayan Yusuf, “Ödediğiniz bedel nesillerinizin, gelecek nesillerinizin refahı, huzuru, öz kimliğiyle bu bölgeyi vatan edinmeye hizmet edecektir” şeklinde konuştu.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Bülent Bilgi programda yaptığı konuşmada Solingen’de yaşanan olaylardan ders çıkarılması gerektiğini belirterek, “25 yıl önce burada bir facia yaşandı. Burada yaşanan faciadan ders çıkartmamız gerekli. Mevlüde annemiz en güzel örneği sergiledi ve her zaman aynısını söyledi. Birlik, beraberlik ve barış içinde birbirimize saygı göstererek yaşamamız çok çok önemli” dedi.

Farklı dillere ve etnik gruplara bağlı insanların ortak bir acı paydasında buluşabiliyor olmasının kazanç olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Dilek ise, “Burada bir trajedi yaşandı, buradaki topluluk uğradığı o şok anında, o ilk dakikalarda, sevgili çok değerli Mevlüde ablamızın o destansı ifadesiyle kardeşçe duruşunu hiç bir zaman bozmadı’’ ifadelerini kullandı.

Solingen Büyükşehir Belediye Başkanı Tim Kurzbach ise Mevlüde Genç’in tavrının örnek olması gerektiğini vurgulayarak ’’25 yıl önce burada yapılanları hatırlayıp Mevlüde Genç’in gözlerine baktığımız zaman sadece alçak gönüllükle yas tutabiliriz’’ dedi.

“BENİM ÇEKTİĞİM ACIYI SİZLER ÇEKMEYİN”

Tören sonunda bir konuşma yapan Mevlüde Genç ise, “Sizlere vermiş olduğum sevgi saygı sonsuz. Çünkü acı çekmesi zor , Allah herkesi kazadan beladan korusun” ifadelerini kullandı.

Kimsenin kendisinin yaşadığı acıları yaşamamasını dilediğini söyleyen Genç, “Benim çektiğim acıyı sizler çekmeyin. Benim burada 3 milyon kardeşim var diye 25 yıldır bağrıma acıyı bastım sizler için. Akşamları ağladım, sabahları gözlerimin yaşını sildim. Bunun için mutlu olalım, iyi olalım, birbirimize saygı gösterelim” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonunda Almanya’da Türk kökenlilerin kurduğu, Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) kadın kolları üyeleri Mevlüde Genç’e bir çiçek demeti hediye ettiler.

29 Mayıs 1993 tarihinde 4 ırkçı Alman tarafından kundaklanan Genç Ailesi’ne ait evde üçü çocuk beş Türk katledilmişti.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi