Makedonya referandum için sandık başında

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorununun çözümüne ilişkin referandumda oy kullanma işlemi başladı.

Makedonya referandum için sandık başında

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorununun çözümüne ilişkin referandumda oy kullanma işlemi başladı.

Makedonya, ülkenin resmi adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne değiştirip değiştirmeme konusunda karar vermek için sandık başında. Makedonya’ya NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin kapılarını açacak ve Yunanistan ile yıllardır süren anlaşmazlığa son verecek olan referandum için oy kullanma işlemi yerel saatle 07.00’de başladı. Yunanistan ve Makedonya’nın isim sorununu çözen anlaşma, her iki taraftan da muhalefetin tepkisine yol açmıştı. Muhalifler referanduma boykot çağrısında bulunmuştu. Ayrıca Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Yunanistan ile varılan isim değişikliği anlaşmasını imzalamayı reddetmişti.

Ustrumca’da oyunu kullanan Makedonya Başbakanı Zoran Zaev yaptığı açıklamada, halkı oy kullanmaya çağırdı. Zaev, “Makedonyalılar ülkelerinin kaderini belirleyecek. Gelecek nesiller için ülkemizin geleceği için herkesi dışarı çıkmaya ve bu ciddi kararı almaya davet ediyorum” dedi.

Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne ve NATO üyeliği için şart olan yeni isim koyma ihtiyacıyla birlikte ülkenin sadece ismi de değil, anayasasında da değişikliğe gidilecek. Ancak bu değişiklik, isim değişiminden kaynaklı küçük değişimleri kapsıyor.

Ülkede 1 milyon 806 bin 336 kayıtlı seçmen, yerel saatle 19.00’a kadar oy kullanabilecek. İsim değişikliği referandumunda 11 bin 907 yerli ve 493 yabancı gözlemci görev alacak.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi