Trump’ın açıklamasının ardından gözler Abbas ve Netanyahu’ya çevrildi

ABD Başkanı Trump’ın dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede iki devletli bir çözümden yana olduğunu söylemesinin ardından gözler Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile Netanyahu’nun BM Genel Kurulunda yapacakları konuşmaya çevrildi.

Trump’ın açıklamasının ardından gözler Abbas ve Netanyahu’ya çevrildi

ABD Başkanı Trump’ın dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede iki devletli bir çözümden yana olduğunu söylemesinin ardından gözler Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile Netanyahu’nun BM Genel Kurulunda yapacakları konuşmaya çevrildi.

Trump’ın İsrail ile Filistin arasında iki devletli bir çözümden yana olduğunu açıklaması İsrail’de, Trump’ın Filistin’in devlet olma hayalini tamamen tarihe gömeceğini düşünen bazı İsrailli sağ kanat siyasilerde kaygılara yol açtı. BM Genel Kurul toplantısı esnasında ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede Filistin meselesinde iki devletli bir çözümü desteklediğini belirterek, “Bunun en iyi çözüm olduğunu düşünüyorum. Ben öyle hissediyorum" demişti. Trump, daha sonra yaptığı bir basın toplantısında sözlerini tekrarlayarak, “Eğer İsrailliler ve Filistinliler tek bir devlet istiyorsa bu benim için olur. Eğer iki devletli bir çözüm istiyorlarsa bu da benim için olur. Onlar mutluysa ben de mutluyum” dedi.

BM Genel Kurulunda peş peşe konuşmaları beklenen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Trump’ın konuşmasından etkilenmelerinin beklenmediği kaydedildi. Netanyahu, Trump ile yaptığı görüşmenin ardından İsrailli gazetecilere Trump’ın teklifini sürpriz olarak görmediğini söyledi. Netanyahu, Filistinlilerle yapılacak herhangi bir anlaşmada İsrail’in güvenlik konusunda kontrolü elinde bulundurması gerektiğini tekrarladı. 25 yıl önce ABD liderliğinde Oslo’da başlayan İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri 2014’de İsrail’in Gazze’ye saldırmasıyla kesintiye uğramıştı.

Öte yandan, Netenyahu’nun en büyük rakibi aşırı sağcı Eğitim Bakanı Naftali Bennett, partisinin hükümette kaldığı sürece bir Filistin devletinin olmayacağını, aksi halde bunun İsrail için bir felaket olacağını söyledi. Likud Partisi’nden İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi ise, İsrail Ordu Radyosu’nda yaptığı bir konuşmada, “Klasik anlamda bir Filistin devleti olmayacak” dedi.

FİLİSTİNLİLERDEN TRUMP’A TEPKİ

Filistin Devlet Başkanlığı, Trump’ın geçen Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Beyaz Saray ile görüşmeleri kesti. Trump, aynı zamanda ABD’nin Filistin’e yaptığı 500 milyon dolarlık yardımı kesti. Filistinli yetkililer, Trump yönetimini Filistinlileri barış görüşmelerine razı etmek için şantaj yapmakla ve açık bir şekilde İsrail’i desteklemekle suçluyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad al-Maliki, gazetecilere yaptığı açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Trump’ın temsilcileriyle 40 defa görüştüğünü, her defasında İsrail ile Filistinliler arasında bir savaş çıkması durumunda en çok zarar görecek olanın Filistin olacağını söylediklerini ifade etti.

Trump’ın Filistin ile İsrail arasında barış görüşmelerinin yeniden başlama teşebbüsüne en büyük tepki, Filistin direniş gruplarından geldi. Filistin Kurtuluş Teşkilatı Hamas ve diğer direniş grupları, bir araya gelerek Filistin toprakları işgalden kurtuluncaya kadar direnme kararı aldı.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi