YÖK’ten akademisyenlere müjde

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından E-Devlet kapısı üzerinden hizmete açılan “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” sayesinde artık akademisyenler, kendi kadro bilgilerini içeren belgeyi üniversitelerine dilekçe ile müracaat edip yazı sürecini beklemeden E-Devlet’e girerek çok daha kolay ve hızlı bir şekilde alabilecek.

YÖK’ten akademisyenlere müjde

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından E-Devlet kapısı üzerinden hizmete açılan “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” sayesinde artık akademisyenler, kendi kadro bilgilerini içeren belgeyi üniversitelerine dilekçe ile müracaat edip yazı sürecini beklemeden E-Devlet’e girerek çok daha kolay ve hızlı bir şekilde alabilecek.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, son dönemlerde yapmış olduğu “dijitalleşme” çalışmalarına hızla devam ediyor. YÖK tarafından geçtiğimiz yıllarda E-Devlet kapısı üzerinden öğrenci ve akademisyenlere sunulan birçok hizmet ve yakın bir zaman önce herkesin kullanımına açılan YÖKMobil’den sonra bir teknolojik yeniliğe daha imza atıldı. YÖK tarafından E-Devlet kapısı üzerinden “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” hizmete açıldı. E-Devlet kapısı üzerinden YÖK tarafından hizmete yeni açılan “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” sayesinde artık akademisyenler, kendi kadro bilgilerini içeren belgeyi üniversitelerine dilekçe ile müracaat edip yazı sürecini beklemeden sadece E-Devlet’e girerek çok daha kolay ve hızlı bir şekilde temin edip dökümünü alabilecek ve istediği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek. Belgenin verildiği kurum eğer isterse yine E-Devlet kapısı üzerinden belgenin doğrulamasını yapabilecek.

ÖĞRETİM ELEMANI SORGULAMA VE DOĞRULAMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

“Öğretim Elemanı Sorgulama ve Doğrulama Sistemi”, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak görev yapan akademisyenlere ait bilgilerin yer aldığı Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden sunuluyor. E-Devlet kapısından T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan akademisyenler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı başlığı altında yer alan bölümde “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama Sistemi” kısmına giriş yaparak, kendi kadro bilgilerini içeren belgenin dökümünü alıp, bu resmi belgeyi beyan edeceği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek.

Öğretim elemanı belgesinin sağ üst köşesinde yer alan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Akademisyenler, kendilerine ait barkodlu belgeleri oluşturup dökümünü alabilecek ve ihtiyaç duyan kurumlara gerek T.C. kimlik numaraları ile birlikte barkod numaralarını, gerekse belgenin dökümünü verebilecek. Belgenin verildiği kurumda istediği takdirde yine E-Devlet kapısı üzerinden T.C. kimlik ve barkod numarası ile belgenin doğrulamasını yapabilecek. Yakın bir zamanda herkesin kullanımına açılan YÖKMobil uygulamasında yer alan “YÖK Belge Doğrulama” seçeneğine belgenin sağ alt köşesinde bulunan karekod okutularak da belgenin doğrulaması yapılabilecek.

160 BİN AKADEMİSYEN BU HİZMETTEN FAYDALANABİLECEK

Akademisyenlerin bu belgeyi alabilmesi için kadro bilgilerinin YÖKSİS’e üniversiteleri tarafından mutlaka girilmiş olması gerekiyor. Halihazırda yükseköğretim kurumlarında görev yapan toplam 160 bin akademisyen bu uygulamadan faydalanabilecek.

SAHTE AKADEMİSYENLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEK

“Öğretim Elemanı Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” ile yükseköğretim kurumlarında görevli akademisyenler, çalışma/kadro bilgilerine elektronik ortamda çok daha hızlı ve kolay ulaşacak. Akademisyenlerin üniversiteye başvurmaya gerek kalmadan zamandan tasarruf etmelerini sağlamak, gereksiz kırtasiye ve bürokratik işlemleri azaltmak ve belge sahteciliğinin önüne geçmek hedefleniyor. Bu sistem sayesinde son dönemlerde kendilerini özellikle sağlık alanında akademisyenmiş gibi gösterip çeşitli kazançlar elde eden kişilerin tespiti çok daha kolay olacak.

VERİ DEĞİŞİM PROTOKOLÜ YAPILAN KURUMLAR

Akademisyenlerin kadro bilgileri aynı zamanda veri değişim protokolü yapılan kamu kurumları ile de paylaşılacak. Bu sayede veri değişim protokolü imzalanan kurumlar, kişilerin öğretim elemanı olup olmama durumunu sistemden istifade ederek kendileri öğrenebilecek. Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜİK kadro bilgilerinin paylaşıldığı kurumlardan bazıları.

Öte yandan, yeni YÖK tarafından E-Devlet kapısı üzerinden halihazırda “Üniversite E-Kayıt/E-Kayıt Belgesi doğrulama, Öğrenci Belgesi sorgulama/doğrulama, Yükseköğretim Mezun Belgesi (Diploma) sorgulama/doğrulama, yurt dışı diploma denklik ön başvuru işlemi, denklik başvurusu sorgulama, Elektronik Belge Yönetim Sistemi evrak doğrulama ile tez tarama” uygulamaları öğrenci ve akademisyenlerin hizmetine sunulmuştu.

(Pelin Üzek Kılıç/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi