"ABD’nin tedbirlerine aynı şekilde karşılık verdik"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye olarak ABD’nin aldığı tedbirlere uluslararası ticaret hukukundan gelen haklarımızla ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak aynı şekilde karşılık verdik ve vermeye devam edeceğiz" dedi.

"ABD’nin tedbirlerine aynı şekilde karşılık verdik"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye olarak ABD’nin aldığı tedbirlere uluslararası ticaret hukukundan gelen haklarımızla ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak aynı şekilde karşılık verdik ve vermeye devam edeceğiz" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerince Türk Eximbak’a kullandırılacak sermaye benzeri fon desteği protokol imza törenine katıldı. Bakan Pekcan protokol ile Türkiye İhracatçılar Meclisi kaynaklarının gerekli olduğunda Eximbank aracılığıyla ihracatçılara ihracatın finansmanı için kullandırılmasının önünün açılmış olacağını belirterek, "Son günlerde ekonomimiz çeşitli spekülasyonlara hedef oldu. Bu saldırılar üzerinden ekonomimiz üzerinden ekonomimizle ilgili kötümser senaryolar oluşturulmak istendi. Ancak ülkemizin kendi dinamiklerine, ekonomimizin gerçekliklerine odaklanmış buluyoruz ve sonuçlarını el birliğiyle alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bölgesinde hatta küresel ölçekte en hızlı büyüyen, en dinamik ekonomilerden birisi olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye 2017’de 7.4 oranında büyümüş, 2018 sonu itibariyle de büyüme öngörümüz 5.5 seviyesindedir. 2017 yılında 150 milyar dolar ihracat yapmış bulunuyoruz. Temmuz sonu itibariyle 163.3 milyar dolar yıllıklandırılmış ihracat tutarımız bugün itibariyle de 164.6 milyar dolar tutarındadır. Türkiye’nin üretim, ihracat, büyüme performansı aynı güçle devam etmektedir. Bu nedenle geçici dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin gerçeklikleriyle uyuşmadığını söyleyebiliyoruz. En kısa sürede ekonomimizle ilgili göstergeler istikrarlı seviyelere oturacaktır."

"TÜRKİYE OLARAK ABD’NİN ALDIĞI TEDBİRLERE AYNI ŞEKİLDE KARŞILIK VERDİK VE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Üreticimizin ve ihracatçımızın bütün pazarlarda ve her koşulda haklı davalarında her zaman yanlarında olacağız" diyen Pekcan, "ABD’nin siyasi konularla ekonomik iş birliği konularını hassasiyet gözetmeden birbirine karıştırdığına şahit oluyoruz. Bu sadece ABD ekonomisini değil tüm dünya ekonomisi olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye olarak ABD’nin aldığı tedbirlere uluslararası ticaret hukukundan gelen haklarımızla ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak aynı şekilde karşılık verdik ve vermeye devam edeceğiz. Üreticimizin ve ihracatçımızın bütün pazarlarda ve her koşulda haklı davalarında her zaman yanlarında olacağız. Umuyoruz ki ABD’li dostlarımız da en kısa sürede bu gerçeği görecek ve yapıcı adımlar atacaktır. Bizler her zaman olduğu gibi kendileriyle diyalog ve iş birliğine açığız. Reel ekonomimizin oldukça güçlü temelleri olduğu gibi finansal sistemimiz de oldukça sağlam ve derinlikli bir yapıdadır. Eximbank finansal sistemimiz içinde çok önemli bir aktör, çok önemli bir bankamızdır. Herhangi bir sermaye sorunu yoktur. Sadece bizim sermaye artış talebimiz vardır ki ihracatçımıza daha fazla destek olabilelim. O da en kısa zamanda gerçekleştirilecek. Yurt dışına açılmak isteyen yatırımcılarımızın önünü açmaktadır ve Türkiye’deki ihracatın neredeyse yüzde 45’i Eximbank tarafından finanse edilmektedir" şeklinde konuştu.

"GEREK SİYASİ GEREK EKONOMİK MANADA AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLEN GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİZ"

İçinden geçilen dönemde TİM başkanının atmış olduğu adımın son derece anlamlı olduğunun altını çizen Pekcan, Türkiye’nin gerek siyasi manada gerek ekonomik manada ayakları üzerinde durabilen ve hedeflediği yolda kararlılıkla yürüyen güçlü bir ülke olduğunu kaydetti.

Eximbank Genel Müdürü Ayhan Yıldırım ise ihracata 2017’de yüzde 19, bu sene de yüzde 17 dolar bazında destek verdiklerini belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle 71 bin ihracatçı o arak her daim birlik ve dayanışma içerisinde, kararlılıkla Türkiye’ye ve geleceğe sahip çıktıklarını söyledi.

(Seda Kahramantürk - Nurullah Geylani/ İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi