Başkandan cezeryeli ihracatlık limon kesimi

Mersin’in Erdemli ilçesinde ihracatlık limon kesimi devam ederken, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu kesim yapılan bahçeleri gezerek çiftçilere bol kazanç dileğinde bulundu. Eline makası alan Başkan Tollu, besmele çekerek limon kesti, işçilere cezerye ikram etti.

Başkandan cezeryeli ihracatlık limon kesimi

Mersin’in Erdemli ilçesinde ihracatlık limon kesimi devam ederken, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu kesim yapılan bahçeleri gezerek çiftçilere bol kazanç dileğinde bulundu. Eline makası alan Başkan Tollu, besmele çekerek limon kesti, işçilere cezerye ikram etti.

Türkiye limon üretiminin yüzde 65’inin gerçekleştiği Erdemli’de ihracatlık limon kesimi devam ediyor. İhracatlık kesim yapılan Çeşmeli’de limon bahçelerini gezen Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, çiftçilere bol ve bereketli kazanç dileğinde bulundu. Eline makası alan Tollu, işçilerle birlikte limon kesti.

Besmele çekerek limon kesen Tollu, "Üreticilerimize hayırlı uğurlu ve bol kazançlı bir sezon diliyorum" dedi.

"MARKALAŞMAK GEREKİYOR"

Tollu yaptığı açıklamada, "Ciddi bir üretim var, çok şükür fiyatlar da çok kötü değil. Tarım ürünlerinin mutlaka ve mutlaka markalaşması gerekiyor. Belediyemizin bu anlamda ciddi çalışmaları var. Önümüzdeki yıl için patent enstitüsüne müracaatlarımızı yaptık. Hem Erdemli’nin limonunu, hem Erdemli’nin domatesini, hem de Erdemli’nin muzunu markalaştıracağız. Belediyemizin faaliyeti bununla da bitmeyecek. Biz üreticilerimizin yanındayız, onların ekmeğinin aşının artması adına ciddi bir gayretimiz var" diye konuştu.

"TOPRAKLARIMIZI SUYLA BULUŞTURMALIYIZ"

Erdemli’de bir limonata fabrikasını faaliyete geçirmeyi planladıklarını aktaran Tollu, "Bunun yanında en büyük ihtiyaçlardan biride fide üretim tesisi. Önümüzdeki süreçte bunu da hizmete sunmak istiyoruz. Bizim insanımız ekmeğini taştan çıkaran insanlar. Merkezi idarenin görev sahasına giren konularda biz merkezi idaremizden de destek istiyoruz. Özellikle biran önce göletlerimizin, barajlarımızın bitirilerek Erdemli’de tabiri caiz ise kan düşse can bitecek verimlilikteki topraklarımızın biran önce suyla buluşturulması gerekiyor ki biran önce ilçemiz ciddi bir üretim potansiyeline ulaşsın" şeklinde konuştu.

"İHRACAT HIZLA SÜRÜYOR"

Limon tüccarı Aşkın Şahin ise, sezonun hayırlı olması dileğinde bulunarak, "Şu anda mayer limonun hasadı yapılıyor. Küçük boylar Azerbaycan ve Kuzey Irak’a gidiyor, iri boylar ise Balkan ülkelerine, Rusya ve Ukrayna bölgesine gidiyor. Yoğun bir talep var. Melez bir çeşit olan mayerin fiyatı 1,5 lira ile kalitesine göre 2 liraya kadar satılıyor" dedi.

Çiftçi Hasan Karaca da, "Bahçemizde ilk hasadı yaptık. Şükür fiyatlarımız da iyi. 1 lira 60 kuruş 1 lira 70 kuruştan tüccarlara verildi. İnşallah bir afet görmeyiz de fiyatlar da bu şekilde devam eder. Girdi maliyeti çok yüksek olduğu için bu fiyat ancak kendini kurtarıyor. İhracat şu an için çok iyi ama daha da iyi olmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, gezdiği bahçelerde çalışan işçilere cezerye ikramında da bulundu.

Türkiye limon üretiminin yüzde 65’inin karşılandığı limon diyarı olarak bilinen Erdemli’de yaklaşık 100 bin dekar alanda yıllara göre yaklaşık 400 bin ile 600 bin ton limon üretimi gerçekleşiyor.

(Oktay İnce/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi