GERİ DÖNÜŞÜM HAKKINDA

Bu aralar gözlemlediğim bir durum var ki insan ‘Geri dönüşüm kutusunun bu kadar dolu olduğuna sevinir mi? ‘ sorusunu akıllara getiriyor. Evet, çok seviniyorum. Çünkü, artık birçok kişi çevre duyarlılığını arttırmış vaziyette. Daha önce zorla dolan geri dönüşüm kutuları, artık içindeki atıklar taşacak kadar doluyor. 

Kendi evimde geri dönüşüm için dönüştürülebilecek atıkları ayırıyorum. Görüyorum ki normal çöpümden daha çok geri dönüşüm atığım oluyor. Belli aralıklarla bu atıkları  belediyenin sağlamış olduğu geri dönüşüm kutularına bırakıyorum. Benzer şekilde ‘atık yağ’ için de böyle yapıyorum.. Geri dönüşüm için ayırdığım cam şişede atık yağlarımı biriktiriyorum.  Atık yağ için özel olarak  ayrılmış olan bidona şişeyi bırakıyorum. Atık yağ bidonları için site/apartman yönetiminizle görüşüp belediyenizden talep edebilirsiniz. Bizim sitemizde bir dönem bu bidonlar kaldırılmıştı. Yönetimle iletişim kurup belediyeden bidonları tekrar talep ettik. Daha önce site içerisinde  yeteri kadar dolmadığı iddia edilen bidonlar her blok için konuldu. En son kontrol ettiğimde bidonun içi oldukça doluydu. Atık piller için de daha önce yürütülmüş birçok geri dönüşüm çalışmaları bulunmaktadır. Atık pil geri dönüşüm kutularını iş yerinizde, marketlerde veya site/apartman içerisinde bulabilirsiniz. 

Çevremizi güzelleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak için yapılacak en doğru iş geri dönüşüm bilincine sahip olmak. Aslında içimizde bazılarımız bu bilince sahip, bazılarımızsa yapmak isteyip nasıl yapacağını bilmiyor. Bence  kilit nokta ‘Üşenmemek’. Plastik şişeler, süt kartonları, plastik torbalar, karton çantalar, kumaşlar ve daha birçok şeyi artık kullanmayacağınız zaman geri dönüşüm kutularına bırakabilirsiniz. Eğer çevrenizde geri dönüşüm  kutuları görmüyorsanız belediyenizden talep edebilirsiniz.

Geri dönüşümden kazanç sağlayan ülkelerin başında İsveç geliyor. İsveç’in birkaç yıl önce  çöpsüzlük gibi bir sorunu oluşmuştu. Komşusu Norveç’ten çöp ithal etmişti. Şaka gibi bir durum olsa da birçok ülke geri dönüşüm işleminden kazanç sağlıyor. Ülkemizin ise geri dönüştüremediği atıklardan yıllık 1.5 milyar lira civarında kaybı vardır. Kısacası çevremize ve geleceğimize yapacağımız bu yatırımla ülke ekonomimize de katkı sağlamış oluruz. Çevremiz için atacağımız küçük adımlar büyüyecek, geleceğimize umutla bakacağız. Sizleri de bu güzel adımları atmaya davet ediyorum.

YORUM EKLE
timbir - birlik haber ajansi