Bakan Koca, Koronavirüse İlişkin Son Durumu Değerlendirdi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesinde yapılan Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, Koronavirüse İlişkin Son Durumu Değerlendirdi

Yaptığı konuşmada, 8 Haziran 2020 itibarıyla salgının 6 ayı geride bıraktığını belirten Bakan Koca, “Bugünkü verilerle tüm dünyada pozitif tanı konmuş kişi sayısı 8 milyon 174 bin 9’dur. Vefat sayısı 443 bin 68’e ulaşmıştır” dedi.

Bakan Fahrettin Koca, dünya insanının Kovid-19 ile mücadelesinde henüz gönülleri müsterih edebilecek bir zafer elde edemediğini vurgulayarak, “Dünyanın herhangi bir yerinde Kovid-19’a henüz doğrudan etkili bir ilaç bulunamadı, aşı geliştirilemedi. Bu gerçek, daima tetikte olmamızı, seyri hassasiyetle incelemeyi ve acil müdahaleyi gerektiriyor” diye konuştu.

“Kara göründü ama deniz hala dalgalı”

Her mesajında bilgilendirmeye ve risklere karşı uyarmaya çalıştığına dikkat çeken Koca, “Haziran ayı ile birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayat tarzımıza dönmek olmadığını ısrarla vurguladım. Yeni normali, ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ olarak tanımladım. Toplum hayatının vazgeçilmez gereklerinin farkındayız. Gençlerimizden, büyüklerimizden evde kalmalarını istedik. Onlar sadece kendilerini korumak için değil, tüm toplumun yararına bu fedakarlığa katlandılar. Gencimiz, yaşlımız maskeye, mesafeye temizliğe dikkat ederek bu toplumsal harekete güç kattı” şeklinde konuştu.

Sağlık personelinin salgınla mücadelede fedakarca çalışmaları, güçlü sağlık altyapısı ve vatandaşların da desteğiyle bir başarı hikayesi yazıldığının altını çizen Koca, “Kara göründü ama deniz hala dalgalı. Ekonomik yönden, sosyal yönden, sürdürülebilir bir mücadele gücü için normalleşme bir zorunluluktur.  Bilinçli, istikrarlı ve kararlı adımlarla ilerledikçe dalgalardan, dalgalanmalardan korkmayız” ifadesini kullandı. 

Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Son günlerde vaka sayısında ve yoğun bakıma alınan hasta sayısındaki değişmelerin, bu dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok. Beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde, zorunlu olmadıkça kalabalığa karışmayan büyüklerimizin elinde. Sahilde el ele tutuşmayan gençlerimizin elinde, maskesiz dışarı çıkmayan, mesafeyi korumak için elinden gelen bütün gayreti gösteren beyefendinin, hanımefendinin elinde.”

“Yoğun bakımda geçirilen süre düştü”

Koronavirüsün hala iş başında, ama hastalığın kontrol altında olduğunu ifade eden Koca, “Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakalarımızın şiddetinde değişim var. Mart ayı sonunda günde 1500 civarı yeni vakamız varken bunların yarısı pnömoni oluyor ve yoğun tedavi gerektiriyordu. Şimdi ise 1500 civarı vakamızın sadece yüzde 9,4’ü pnömoni oluyor. Yine ilk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken, şimdi bu süre 2,9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18,9 günden 2,7 güne indi. Daha az oranda hasta entübe edilir oldu, yani solunum cihazına bağlandı. Entübasyonda kalma süresi ise 1 günden 2,6 güne çıktı. entübe edilenlerin vefat etme oranı da önemli ölçüde düştü” dedi.

Bakan Koca, salgının başlangıcında entübe edilenlerin yüzde 67’sinin, yoğun bakımdakilerin ise yüzde 53’ünün vefat ettiğini, şimdi ise entübe edilenlerin yüzde 4’ü, yoğun bakıma girenlerin ise yüzde 2’sinin vefat ettiğini söyledi.

Nisan ayı başında günlük entübe edilen yeni hasta sayısı 130 civarındayken bu sayının Haziran başında 18’e kadar düştüğünü belirten Koca, benzer şekilde yoğun bakıma giren hasta sayısının da 330 civarından 34’e gerilediğini söyledi.

Vefat eden vatandaşların yüzde 91,2’sinin “risk grubu”nda tanımlanan kişilerden oluştuğunu belirten Bakan Koca, “Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71,70 düzeyinde iken 60 yaşından küçük ve herhangi bir alt hastalığı bulunmadığı halde hayatını kaybedenlerin ise vefat edenlerin yalnızca yüzde 4,26’sını oluşturmakta” şeklinde konuştu.

“Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu il yüzde 12,4 ile Gümüşhane’dir. En düşük olduğu il ise yüzde 0,33 ile Kilis’tir” diyen Bakan Koca, illerde son günlerde dalgalanmaların seyrinin farklı olduğunu bildirdi.

“Artık Kovid-19’u daha yakından tanıyoruz”

Her ildeki duruma göre İl Hıfzıssıhha Kurullarının yetkilerini kullanarak tedbirler aldığına değinen Bakan Koca, “Artık Kovid-19’u daha yakından tanıyoruz. Mücadelede, tanıda, takipte, tedavide daha donanımlı daha tecrübeli olduğumuzu söyleyebiliriz. Biz, bize düşen görevi bütün gücümüzle yapma gayreti içindeyiz. Bunu gördüğünüze, buna inandığınıza eminim.”

Bu ülkeyi, yakınını, akrabasını, komşusunu, iş arkadaşını, eşini, dostunu seven, onların hakkını koruma sorumluluğu taşıyan her vatandaşın elinden gelen gayreti göstereceğinden şüphe etmediğine değinen Koca, hep birlikte kucaklaşacakları günlerin uzak olmadığına işaret etti.

Basın Bülteni

Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi