DHA YURT BÜLTENİ - 4 

DHA YURT BÜLTENİ - 4 

YURT BÜLTENİ - 4 

TEM'DE 23 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ; İSTANBUL YÖNÜ KAPANDI

KOCAELİ'de TEM Otoyolu İzmit geçişinde 23 aracın karıştığı kaza meydana geldi. Çok sayıda kişi yaralandı, İstanbul yönü trafiğe kapandı.
Kaza, saat 10.30 sıralarında TEM Otoyolu İzmit ilçesi Mersincik Mahallesi geçişinde meydana geldi. 23 aracın karıştığı kazada, çok sayıda kişi yaralandı. Bölgeye çok sayıda sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. TEM Otoyolu'nun İstanbul yönü de trafiğe kapandı. ()

Görüntü dökümü:
- Kaza yerinden görüntüler
Dinçer AKBİR/İZMİT(Kocaeli),()-

======================================

ENKAZ ALTINDAKİ ZİRAİ İLAÇLAR DOĞRU BERTARAF EDİLMELİ
 
KİLİS Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Öndemir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu illerde enkaz altında kalan zirai ilaçların doğru bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin etkili olduğu illerde bazı zirai ilaç bayilerinin yıkılan binaların enkazı altında kaldığını söyledi. Zirai ilaç bayilerinde satılan zirai ilaçların enkaz altında olduğunu ve bunun doğru bertaraf edilmemesi durumunda tehlike oluşturduğunu anlatan Özdemir, şöyle dedi:
"Biran önce enkaz altındaki zirai ilaçların toplanıp, enkazının ayrı bir yerde tutulması gerekir. Çünkü bu insan ve çevre sağlığı için tehdit oluşturabilir. Yarın yağmur yağdığı zaman bu ilaçlraın yeraltı veya içme sularına karışması sağlığa büyük zarar verir. Bunun için ilgilelerden zirai ilaç bayilerinin bulunduğu enkazların biran önce kaldırılması ve atıklarının temizlenmesi gerekiyor.  Ayrıca ısınan havalarda da bu zirai ilaçlar solunarak zehirlenmelere yol açabilir."

Görüntü dökümü
--------------------------------
- Güven Özdemir'in konuşması
- Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-) 

=====================================

(ÖZEL)

HASARLI BİNALARIN DUVARINA CEP TELEFONLARINI YAZIP GİTMİŞLER

HATAY'da depremde ağır hasar alan birçok binanın duvarına, ev sahiplerinin cep telefon numaralarını yazdıkları görüldü. Hasar tespit çalışmalarını sürdüren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri ise ulaşamadıkları ve acil yıkılacak binaların duvarlarına imzalı bildirim tutanağı asıyor.
Hatay'da Antakya, Samandağ, Defne gibi depremin büyük yıkıma sebep olduğu bölgelerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı teknik ekiplerin hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bakanlık teknik ekipleri, Derem bölgesinde hasar durumuna göre acil yıktırılacak binaları da belirliyor. Bu kapsamda ev sahiplerine ulaşılamayan binalarla ilgili yıkım kararı binaların üzerine asılıyor.
Deprem sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nce yapılan hasar tespiti çalışmalarında can ve çevre güvenliği büyük risk görülen ve 'Yıktırılacak Bina (Acil Yıktırılacak)' statüsünde olan binalarla ilgili ev sahiplerine ulaşılamayan binalara asılan 'Acil Yıktırılacak Bina İlanen Bildiri Tutanağı' ile bildirimde bulunuluyor. Tutanaklarda, binanın acil yıktırılacak, ağır hasarlı olması nedeniyle girilmesinin tehlikeli olduğu uyarısı da yer alıyor.
Öte yandan kentte birçok ağır hasarlı ve yıkımı yapılacak binanın duvarlarında ise ev sahiplerinin cep telefon numaralarını yazdıkları görüldü. Deprem sonrası diğer kentlere gitmiş veya Hatay'daki çadır/konteyner kentlere yerleştirildiği için ağır hasar alan evinden uzaklaşan birçok depremzede, yıkım veya gerek duyulan resmi işlemler açısından kendilerine ulaşılması adına evlerinin duvarlarına cep telefonlarını yazdı. Özellikle Antakya'da ağır hasarlı birçok binanın duvarında bu şekilde telefon numaralarını görmek mümkün. Yıkım kararı verilen binalarda kırmızı renkte çarpı işaretleri de bulunuyor. ()

Görüntü dökümü
--------------
Evlerin genel görüntüsü
Duvarlara yazılan tel numaraları
HABER: Mehmet ÇINAR- KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/HATAY, ()

=======================================

DİYARBAKIR'DA HASARLI CAMİ MİNARESİ KONTROLLÜ YIKILDI
 
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin etkilediği illerden Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde hasar gören cami minaresi, kontrollü olarak yıkıldı.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Diyarbakır'da, 1'i boş 7 bina yıkılırken çok sayıda bina, iş yeri ve yapı da hasar gördü. Yenişehir ilçesi Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Şehitlik Camii'nin minaresi de depremlerde ağır hasar aldı. Güvenlik önlemlerinin ardından minarenin yıkımı, halat bağlanarak kontrollü olarak yapıldı. O anlar ise cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. ()

Görüntü Dökümü
------------------
Cami
Cami minaresinin iple çekilmesi
Minarenin yıkılması
Duman
Genel ve Detay
Haber- Kamera:  Gıyasettin TETİK/DİYARBAKIR,()

==========================================

DEPREMLERDEN ETKİLENEN BESİCİ VE ÇİFTÇİLER İÇİN 'ÖZEL DESTEK' ÇAĞRISI

ADANA Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde 4 bin 500'ün üzerinde büyükbaş ile 42 binin üzerinde küçükbaş hayvanın öldüğünü belirterek, besici ve çiftçiler için 'özel destek' çağrısı yaptı. Köse, "Tarım ve hayvancılığa sahip çıkmak zorundayız" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilendiği 11 kentte, binlerce hayvan da enkaz altında kalıp, öldü; çok sayıda tarım ürünü zarar gördü. Tarım ile hayvancılığı yaygın olduğu bu bölgelerde, çiftçiler ile besiciler, büyük zarara uğradı. Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, bölgedeki besiciler ile çiftçilerin yaralarını sarmak için çalışmalara başladı. Türk Veteriner Hekimler Birliği'ne bağlı gönüllü veteriner hekimler de çalışmalara destek verdi. Bölgede çalışmalar süratle devam ederken, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse hayvan ölümlerine ilişkin uyarılarda bulundu. 

4 BİN 500'ÜN ÜZERİNDE BÜYÜKBAŞ ÖLDÜ
Deprem felaketinde binlerce hayvanın ölmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Köse, "5 binin üzerinde hayvan barınağı, ahır ve ağıl yıkıldı. 4 bin 500'ün üzerinde büyükbaş, 42 binin üzerinde küçükbaş ve 1000'in üzerinde arılı kovanın telef olduğu tespit edildi. 3 bini aşkın büyükbaş, 18 bin civarı küçükbaş hayvan ise enkazdan sağ kurtarıldı. Önemli sorunlar ortaya çıktı. İneklerin sağılmaya devam edilmesi lazım. Sütün diğer bölgelere ulaştırılması gerek. Çünkü inekler sağılmazlarsa, meme hastalıkları meydana gelir. Yem sorunu da var; bakanlık, bu konuda ciddi çalışmalar yaptı" dedi.

'GIDA SORUNU YAŞANIR'
Depremzede besici ve çiftçilere özel destekler verilmesi gerektiğini vurgulayan Köse, "Hayvancılıktan vazgeçmemeleri sağlanmalıdır. Çünkü hayvancılık, insanlarımızın geleceğidir. Eğer bu insanlara sahip çıkmazsak ve yaşadıkları yerlerden göç ederlerse; geri dönmeleri çok zor olur. Gıda sorunu yaşanır. Topraklarımızı ekemez, insanlarımızı besleyemeyiz. Kentlere göçler çoğalır. Tarım ve hayvancılığa sahip çıkmak zorundayız. Bugünden itibaren bölgedeki ölen hayvanların yerine hayvan vererek, vatandaşlarımızın yıkılan evlerini yaparak, yem desteği sağlayarak, özel destekler vererek, bu işe devam etmelerini sağlamayız" diye konuştu. ()

Görüntü Dökümü
-------------------------
-Nihat Köse röportaj
-Nihat Köse'den genel detay görüntüler
-Enkaz altından büyükbaş hayvanın çıkarılması
-Enkaz altında kalan hayvanların fotoğrafları
Haber: Can ÇELİK- Kamera: Yaşar SERİNTÜRK/ADANA,()

=====================================

HESAREK KAYAK MERKEZİ, DEPREMZEDE ÇOCUKLARI BEKLİYOR
 
BİNGÖL'de, Hesarek Kayak Merkezi 17 Şubat'ta sezonu açarken, 35 odalı ve 70 yatak kapasiteli oteli de bulunan tesiste depremzede çocukları ağırlamak istediklerini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Loğoğlu, "Onların psikolojik durumları açısından oyun oynamalarının da son derece iyi olduğuna inanıyoruz. Tüm kardeşlerimizi kayak merkezimize davet ediyoruz" dedi.
Bingöl- Elazığ kara yolu üzerinde bulunan Dikme köyü yakınlarındaki 2 bin 238 rakamlı Hesarek Dağı'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca 2016'da 20 milyon lira maliyetle açılan, 1600 metrelik 4 pistiyle bölgenin önemli kayak merkezleri arasında yer alan Hesarek Kayak Merkezi, 17 Şubat'ta sezonu açtı. 2 metreye yaklaşan kar kalınlığıyla Nisan ayına kadar kayak yapma imkanı bulunan, 'Türkiye'nin en uzun süre açık kalan kayak merkezi' özelliğine sahip tesisine günde 1000'i aşkın kişi geliyor. Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Loğoğlu, 35 odalı ve 70 yatak kapasiteli oteli de bulunan tesiste depremzede çocukları ağırlamak istediklerini söyledi. Loğoğlu,"Günlük yaklaşık 1000 ile 1500 arasında vatandaşımızı ağırlıyoruz. Özellikle deprem bölgesindeki çocuklarımızı ağırlamak isteriz. Onların psikolojik durumları açısından oyun oynamalarının son derece iyi olduğuna inanıyoruz. Tüm kardeşlerimizi Hesarek kayak merkezimize davet ediyoruz" diye konuştu.

ADIYAMAN'DA ENKAZ ALTINDAN KURTARILAN KÖPEĞİ SAHİPLENDİ
Tesisi ziyaret eden hayvan sever Hatice Anşin Demirbağ, depremin vurduğu Adıyaman'da sahibinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği köpeği sahiplendi. Arama-kurtarma ekiplerinin sağ olarak çıkardığı 'Tarçın'la beraber tesise gelen ve vakit geçiren Demirbağ, "Kucağımdaki Tarçın köpek, bana Adıyaman'dan geldi. Enkaz altında kalarak hayatını kaybeden bir kişinin köpeği, kendisi de enkaz altından kurtarılmış. Ben de sahiplendim, çok mutluyum. 15 gündür 'Tarçın' kızımız benimle, çok mutluyum" ifadelerini kullandı. ()


Görüntü Dökümü
-------------
Hesarek kayam merkezinden detaylar
Vatandaşların kayak yapması
Bingöl Gençlik ve Spor il müdürü Mustafa Loğoğlu Röportaj
Genel ve detay görüntüler
Hatice Anşin Demirbağ Röportaj
Detay görüntüler
Haber-Kamera:Aziz ÖNAL/BİNGÖL,()

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi