Kont Drakula 4 yıl bu kalede esir tutuldu

‘Kont Dracula’ ve ‘Kazıklı Voyvoda’ olarak da bilinen Eflak Prensi 3’üncü Vlad, 15’inci yüzyılda Tokat Kalesi’nde 4 yıl boyunca esir tutuldu.

Kont Drakula 4 yıl bu kalede esir tutuldu

‘Kont Dracula’ ve ‘Kazıklı Voyvoda’ olarak da bilinen Eflak Prensi 3’üncü Vlad, 15’inci yüzyılda Tokat Kalesi’nde 4 yıl boyunca esir tutuldu.

Eline geçirdiği Osmanlı askerlerini kazıktan geçiren, muhaliflerini ve kendisine karşı gelen devlet adamlarının kanını içmesiyle Kazıklı Voyvoda ya da Kont Dracula olarak bilinen 3’üncü Vlad 15’inci yüzyılda Tokat’ta 4 yıl boyunca esir tutuldu. Tokat Kültür ve Turizm İl Müdürü Adem Çakır, Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad’ın, Tokat’ta 4 yıl boyunca sürgünde yaşadığını, ardından gönderildiği Kütahya’dan bir şekilde kaçmayı başararak Romanya’ya döndüğünü söyledi.

“CANİCE İŞLER ONU KAZIKLI VOYVODA YA DA DRAKULA OLARAK ADLANDIRILMASINA SEBEP OLUYOR”

Tokat Kalesi’nin, Tokat’ın en eski yerleşim yerlerinden olduğunu belirten Çakır, "Tam olarak kim ve ne zaman yapıldığına dair net bilgimiz yok. Fatih Sultan Mehmet ile Edirne’de Osmanlı Sarayı’nda beraber büyüyen Romanya Prensi, Fatih tahta çıktıktan sonra çeşitli yanlış ilişkilere girdiği için Osmanlı Devleti onu Tokat’a sürgün olarak gönderiyor. Zaman zaman kale zindanlarında tutulduğu söyleniyor. Ama şurası kesin, 4 yıl kadar burada kalıyor. Sonra buradan Kütahya Emet’e gönderiliyor. Kütahya Emet’ten kaçarak Romanya’ya kendi ülkesine dönüyor ve o zaman Voyvoda oluyor. Romanya Prensi olduktan sonra yaptığı canice işler onu Kazıklı Voyvoda ya da Drakula olarak adlandırılmasına sebep oluyor. Yani bir vampir hikayesi ile bağdaştırılması, kan içmesi, kendi muhaliflerini ya da karşı gelen devlet adamlarını kazığa oturtması, onun Avrupa’da öyle bir nam salmasına sebep oluyor. Tabii bunlar Tokat’ta iskanından sonraki yaşamında ortaya çıkan bir şey. Daha sonra Osmanlı Devleti onun prensliğine de son veriyor" şeklinde konuştu.

FATİH SULTAN MEHMET HAN İLE BÜYÜDÜ

Tarihsel kayıtlara göre Dracula, kardeşi Radul ile birlikte 1442 yılında Eflak tarafından Osmanlılara rehin verilmişti. Osmanlılara rehin verildiğinde on iki yaşında olan Vlad, Edirne sarayında tutuluyordu. Burada Şehzade Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) ile birlikte Molla Gürani’nin derslerine katıldı. Fatih Sultan Mehmet, kendisi ile iyi ilişkiler içerisindeki Vlad’ı 1456’da Eflak prensliğine atadı. Fatih tarafından Eflak’a gönderilen Niğbolu sancakbeyi Hamza Bey, burada Vlad tarafından kazığa oturtularak öldürüldü. Daha sonra kellesi Fatih’in emri ile Mihaloğlu akıncıları tarafından Aralık 1476’da Balteni’de kesilerek Fatih’e gönderildi. Kazıklı voyvodanın hikayeleri, işlediği vahşet ve düşmanının kanını içme özelliği ile Dracula ve vampir tanımlamalarıyla anlatılır.

(Dursun Ekrem Er - Nurhan İçmez/İHA)

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2018, 02:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi