NEDİR BU NEET GENÇ ?


İngilizce’ye “Not in Education, Employment or Training”, Türkçe’ye ise “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” diye çevrilen NEET kavramı; 1970’li yıllarda Birleşik Krallık’ta yaşanan ekonomik buhran sonucunda genç sayısında işsizliğin artması ve onları istihdama kazandırmak amacıyla ortaya çıkmıştır(Yıldız, E., 2016, ss.20).
Farklı tanımlarda 15-29, 15-24 veya 15-30 yaş arasındaki gençler bu tanıma girerken genellikle 15-29 yaş aralığındaki gençler bu tanım içerisine girmektedir. Önemli olan eğitimini bitirmiş, şuan aktif bir eğitimde yer almayan ve bunun yanında herhangi bir işe girip istihdam olmayan gençlerden oluşmasıdır. Gençlerin NEET olmasının altında tabi ki birçok neden yatmaktadır. Ekonomik, toplumsal, sosyal ve kişisel nedenler gibi birçok sebep sayılabilir. Burada önemli olan bu sorunları tespit edip en aza indirebilmek amacıyla nitelikli çözümler üretebilmektir. 
Öncelikle bu gençlerle iyi bir şekilde iletişim kurulmalı, onlara ihtiyaç analizi uygulanmalıdır. Bu analiz sonucunda ortaya çıkacak her detay bizler için çok önemlidir. 

Fotoğraf : https://dogruveri.com/neet-genc-orani-hangi-ulkede-ne-kadar-l-2020/

2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye içerisinde 15-29 yaş aralığında olup NEET genç olan kişi sayısı, kendi yaş grupları içerisinde % 28,77 gibi bir oranı kapsamaktadır. Ülkemizde bu gençlere özel farklı politikalar uygulanmaktadır. Onları istihdama yaklaştıracak ve teşvik edecek bu uygulamaların arasında Girişimcilik Eğitim Programı, İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri, Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları ve Toplum Yararına Programlar yer almaktadır. Bu programların hepsinin ortak amacı eğitimini tamamlamış gençlerin istihdama yönelik tecrübe ve bilgi deneyimi kazanmalarını sağlamak, alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimler ile onlara iyi bir temel vermektir. 
Bu programlara farklı kamu ve kuruluşlar tarafından ulaşılabilir. Bunların yanında farklı sivil toplum kuruluşları da özellikle NEET gençler için faaliyetler, projeler gerçekleştirmektedir. Onlara bu kariyer yolculuğunda yardımcı olabilecek nitelikli eğitimler verip edindikleri bilgileri teoriden ziyade uygulamaya çevirebilmeleri için farklı faaliyetler gerçekleştirmektedirler. 
Toplumda gençlere nitelik kazandırmak için adımlar atmak, o toplumun geleceğini belirler. Gençlerin nitelikli eğitimler alması, iş hayatına girmeden önce o konuda onların bilgi ve deneyimlerini artırmak bu amaçla yapılabilecek adımlardandır. NEET gençler de topluma kazandırılması gereken en önemli kesimdir. 
Onları topluma hep birlikte dahil etmek, kazandırmak umuduyla…
 

YORUM EKLE
timbir - birlik haber ajansi