Polikistik Over Sendromu nedir?

Polikistik over sendromu, bazal hormonlardaki bozukluk ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık hamile kalma zorluğu, yumurtalık kistleri, adet düzeninde değişiklikler ve başka sorunlara da neden olur.Kadınların üreme çağlarında en sık karşılaştıkları hastalıklardan birisi sayılıyor. Belirtileri ve nedenleri farklı olsa da, çoğu zaman genetik ile bağdaştırılmaktadır.

Biraz önce de dediğimiz gibi, Polikistik Over Sendromu, östrojen ve progesteron gibi yumurtaların serbest bırakılmasını sağlayan hormonların üretilmesinde değişikliklere neden oluyor. Ayrıca bu sendrom, androjeni de etkiliyor. Androjen adından da tahmin edebileceğiniz üzere maskülen bir hormondur ama kadınlarda da bulunur. Bu nedenle,polikistik over, kadınların olgunlaşmış ve gelişimini tamamlamış yumurtaları serbest bırakmalarını engelliyor. Sonuç olarak, yumurtalıktan çıkamayan yumurtalaryerlerinde kalıp folkül kistlerin oluşmasını sağlıyor.

Polikistik Over Sendromunun 20 ila 30 aralıklardaki kadınlarda görülme oranı yüksektir. Fakat bazı durumlarda, adet döngüsü yeni başlamış olan genç kızlarda da karşılaşılabilir.

POLİKİSTİK OVER BELİRTİLERİ

En yaygın belirtileri adet görememektir.Ayrıca, yumurtlama olmamasından dolayı kısırlık ve metabolik düzensizlik ve bozukluklardan dolayı da obezite ve insülinindüzeylerinde değişiklikler görülmektedir. Küçük bile olsa Polikistik Over Sendromunun çok ciddi hormonal değişikliklere neden olabilir

Bu değişiklikler,

-göğüs ve yüz bölgesinde tüylenme artışı

-göğüslerde küçülme

-sesin kalınlaşması

-saç dökülmesi

-kasık,boyun,göğüs ve koltuk altı gibi bölgelerde dışa vuran yağ bezesi

POLİKİSTİK OVER NASIL TEŞHİS EDİLİR

Polikistik overin teşhisi için hastanın anamnezi alınması gerekir ve bazı testler yapılmalıdır. Ayrıca hastanın vücut kitle endeksine ve abdomen bölgesinin ağırlığına ve ölçülerine bakılır. Hastanın Polikistik Over Sendromu olup olmadığını öğrenmek için en önemli testlerden birisi de yapılan kan testleridir. Bu kan testleri sayesinde hastanın östrojen, testosteron gibi hormon seviyeleri, glikoz, lipidler, prolaktin ve tiroidine de bakılabilir. Hastanın diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterol gibi bir tıbbi geçmişi varsa, bunlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

POLİKİSTİK OVER TEDAVİSİ

Gerekli testler yapıldıktan sonra, Polikistik Over Sendromu teşhisi konulduysa, tedaviye başlanması gerekmektedir. İlk olarak en önemlisi, eğer fazla kilo varsa, kilo vermektir çünkü böylece diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi diğer hastalıklar daha rahat tedavi edilebilir. Ayrıca, tedavi sonunda hastanın hamile kalma ihtimali de çok daha yüksektir. Tedavide ağız yoluyla alınan ilaçlar da kullanılıyor, özellikle de doğum kontrol hapları. adet döngüsünün düzenli olması sağlanıp, fiziksel değişiklikler, kısırlık ve akne sorunlarıyla da başa çıkılıyor.

Eğer doğru tedavi uygulanırsa, bu hastalıkla başa çıkmak kolay. Çoğu vaka, gebelik döneminde hastanın yüksek tansiyon ve diyabet riski altında olmasına rağmen, hastanın hamile kalması ile sonuçlanıyor. Ayrıca, Polikistik Over Sendromu olan hastaların endometriyal veya meme kanseri olma riskleri ve kısırlık ihtimalleri de daha yüksektir. Eğer bu belirtilerden herhangi birisini gösteriyorsanız, uzman bir doktora gidip Polikistik Over Sendromunuz olup olmadığını öğrenmelisiniz. Üreme çağındaki kadınlar bu hastalığa en yatkın olan kişiler oldukları için, bu konuya çok daha fazla özen göstermeliler.

Diğer her hastalık türünde olabileceği gibi, Polikistik Over Sendromunun da hasta üzerinde değiştirici etkileri olabilir. Dediğimiz gibi, kadınlar hamile kalmakta çok zorluk çekebilir veya kısır olabilirler. Bildiğimiz gibi, gebe kalabilmek dünya çapındaki neredeyse her çiftin en büyük hayali. Bu nedenle gerekli önlemleri almalı ve eğer gerekliyse bir an önce tedaviye başlamalısınız. Polikistik Over Sendromu olan kadınlar endişelenmemeli ve kendilerini olumlu tutmalılar çünkü günümüzde, tıpta olan gelişmeler sayesinde bu hastalıkla baş etmek çok daha kolay.

YORUM EKLE
timbir - birlik haber ajansi