Erdoğan’dan Almanya’ya çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’ya FETÖ’cü ve PKK’lı teröristlerin iadesi çağrısı yaparak, “Bu türleri yakalayıp teslim etmek ülkelerimizin huzuru için çok büyük önem arz ediyor” dedi.

Erdoğan’dan Almanya’ya çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’ya FETÖ’cü ve PKK’lı teröristlerin iadesi çağrısı yaparak, “Bu türleri yakalayıp teslim etmek ülkelerimizin huzuru için çok büyük önem arz ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Merkel ve Erdoğan ikili görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Daha önce de benim isimlerine varıncaya kadar binlerce PKK terör örgütü mensubu Almanya’da bulunuyor. Dağınık olarak değişik yerlerde bunların bulunduğu bir vaka. FETÖ’ye gelince. FETÖ terör örgütünün de yine yüzlerce mensubu buralarda bulunuyor. Gerek bizim istihbarat teşkilatı gerek Alman istihbarat teşkilatı ve bakanlıklarımızın müşterek çalışmalarıyla birGbirimiz olan özgüvenle nerede kimi yakalıyorsak bunu teslim etmememiz işimizi kolaylaştıracaktır. Kaldı ki PKK’nın bir terör örgütü olduğunu kabul eden bir Almanya’nın bunu yapmaktan daha kolay bir şeyi zaten olamaz. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Buradan hareketle zaten bu türleri yakalayıp teslim etmek ülkelerimizin huzuru için çok büyük önem arz ediyor” dedi.

Hukuk sistemi ve mahkemelerin eleştirilemeyeceğini belirten Erdoğan, “Bir defa şunu kabul etmek lazım. Ne ben Almanya’nın hukuk sistemi ya da mahkemelerini eleştirme hakkına sahibim ya da sizler Türk yargı sistemini eleştirme hakkına sahipsiniz. Çünkü yargılar bağımsızdır ve verdikleri karara saygı duyulur. Şimdi bizler de kendi ülkemde bile beğenmediğim kararların verildiği zamanlar olmuştur ama uymak durumunda kalmışımdır. Saygı duyarız, duymayız bu ayrı konu. Bunları hep yaşadık, yaşıyoruz. Şu anda Türkiye’de Türk yargı sisteminin Alman vatandaşları hakkında mesela tutuksuzluk kararını aldığı kişiler olmuştur. Tutuksuz yargılama kararını verdiği kişiler olmuştur ve serbest bırakmıştır ama tutuksuz yargılamak suretiyle. İsim verdiniz Enver Altaylı. Acaba ben sorsam Enver Altaylı’yı tanır mısınız diye. Geçmişinde bu kişinin neler olduğunu bilir misiniz diye. Bunun acaba Türkiye’nin istihbarat sisteminin içerisinde de dolaylı yer aldığını bilir misiniz diye sorsam acaba siz de bilir misiniz. Acaba bu istihbarat sisteminde ne gibi işlevler görmüş ve acaba Türk yargısı bu kişiyi niçin tutuklanmış. Onun için biz yargıya saygı duymak zorundayız” ifadelerini kullandı.

MERKEL: FETÖ İLE PKK’YI AYNI SEVİYEDE DEĞERLENDİREMİYORUZ. DAHA ÇOK BİLGİYE İHTİYACIMIZ VAR

“Darbe konusuna gelince kesinlikle şiddetle kınıyoruz” diyen Merkel, “Bu da çok net bir şekilde ifade ettiğimiz bir konudur. Kendim bizzat Türkiye’ye ziyarette bulundum. TBMM’deki hasarları biliyorum. 200’den fazla insanın hayatından olduğunu biliyorum. Hepsi bu darbe girişimiyle bağlantılı olan gelişmelerdi. Biz bu alanda daha fazla bilgi edinmek için karşılıklı temaslarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin tutumunu biliyoruz. Ama bu FETÖ’yü PKK ile aynı seviyede değerlendirme açısından henüz Almanya’da bu durumda değiliz. Daha çok bilgiye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Yarınki görüşmede ekonomik ilişkilerin ele alınacağını açıklayan Erdoğan, “Özellikle yarınki görüşmemizi Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkiler noktasında çok çok önemsiyorum. Yarın bu ekonomik ilişkilerimizi gündeme taşıyacağız ve ekonomik ilişkilerde bu sürecin Türkiye Almanya arasında çok önemli olduğuna özellikle ileri teknolojide dijital dönüşümde bunun yanında savunma sanayine yönelik daha önceden de planladığımız, atacağımız birçok adımlar var. Özellikle Almanya-Türkiye bu ortak adımlarla inanıyorum ki bölgede de ciddi bir performansı sergileyecektir. Tamamlayıcı olduğumuza inanıyorum. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi