"Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri..."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de yatırımı bulunan ABD’li firmaların temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Pekcan, "İki ülke ekonomik ilişkileri sağlam zeminde yoluna devam edecektir" dedi.

"Türkiye-ABD  ekonomik ilişkileri..."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de yatırımı bulunan ABD’li firmaların temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Pekcan, "İki ülke ekonomik ilişkileri sağlam zeminde yoluna devam edecektir" dedi.

TOBB İkiz Kuleler’de TOBB ve ABD Ticaret Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen ’’Türkiye-ABD İktisadi İlişkileri İstişare Toplantısı’’ yapıldı. Ticaret Bakanı Pekcan’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye’de yatırımı bulunan ABD’li firmaların yetkilileri katıldı. Toplantıdan sonra Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bakan Pekcan’ın Türkiye’nin çağdaş bir hukuk devleti geleneği ve güçlü demokrasi kültürü ile hızlı ekonomik büyüme ve kalkınma ivmesini sürdüreceğini belirttiği bildirildi. Genç nüfusu ve dinamik ekonomisiyle Türkiye’nin başta kendi bölgesinde olmak üzere küresel ekonomiye büyük katkılar sunduğunu dile getiren Pekcan, Türkiye’nin iş, ticaret ve yatırımlar bakımından cazip bir ülke olmaya devam ettiğini vurguladı. Türkiye’nin her zaman işbirliği ve istikrardan yana olduğunun altını çizen Pekcan, ’’Ekonomik temeli olmayan konjonktürel krizlerin Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik iş birliğinin önüne geçmesine müsaade edilmemesi gerekiyor. Türkiye ve ABD arasında ekonomik bir sorun var gibi göstermek, her iki ülkenin üreticisine, tüketicisine ve ekonomisine zarar verecektir’’ değerlendirmesinde bulundu.

Türk demir-çelik sektörünün ABD’ye bir tehdit oluşturmadığını belirten Pekcan, bu sektörde iki ülke arasında dengeli bir ticaretin olduğunu kaydederek, farklı ülkelerin Türkiye üzerinden ABD’ye ürün sevkiyatı yapma imkanı olmadığına dikkat çekti. Pekcan, ’’Bu çerçevede ABD demir ve çelik konusunda Türkiye ile ortak hareket etmeli. Türkiye, haksız önlemlerle karşılaştığı sürece uluslararası ticaret hukukundan kaynaklı haklarını kullanarak mütekabiliyet uygulayacaktır ve kendi ekonomik çıkarlarını koruyacaktır’’ dedi.

Türkiye ekonomisinin büyük fırsatlar sunduğuna işaret eden Pekcan, yeni dönemde ülkenin daha fazla katma değer odaklı, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona yönelik bir dönüşümden geçeceğini bildirdi. Bu dönüşüm sürecinde ABD’li firmaların ve ABD sermayesinin önemli roller üstlenebileceğine dikkati çeken Pekcan, ’’Halihazırda iki ülke arasında kayda değer bir ticaret ve yatırım ilişkisi bulunuyor. Bu ortaklığın güçlenerek sürmesini arzu ediyoruz. İki ülke ekonomik ilişkileri sağlam zeminde yoluna devam edecektir’’ şeklinde konuştu.

Bakan Pekcan, Türkiye hakkında yurt dışında haksız eleştiri ve dezenformasyon yapılabildiğini ifade ederek, özellikle Türkiye ile iş yapan Amerikalı firmalardan ülkelerinde Türkiye algısının doğru biçimde yerleşmesi için destek istedi.

(Seda Kahramantürk - Burak Altun/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi