Türkiye-Rusya-Ukrayna ombudsmanları 'kavuşma koridoru'nu konuşacak

Türkiye-Rusya-Ukrayna ombudsmanları 'kavuşma koridoru'nu konuşacak
KAMU Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Ankara'da yarın başlayacak '21'inci Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği' konulu konferans kapsamında Türkiye-Rusya-Ukrayna ombudsmanlarının 3'lü buluşma gerçekleştireceğini belirterek, "3'lü buluşmada çocuk hakları, insan hakları, yaralılar ve askerlerin değişimi hakkında yol haritası belirlemeye çalışacağız. Kavuşma koridoru açılması niyetimiz de var" dedi.
Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets ile birlikte, '21'inci Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği' konulu konferans kapsamında basın toplantısı düzenledi. Malkoç, yarın başlayacak konferansa 41 ülkeden, 70’in üzerinde ombudsman ve insan hakları savunucusunun katılacağını söyledi. Malkoç, toplantının resmi açılışını yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını belirterek, "21’inci yüzyılda insan haklarının yaşadığı sorunlar ve geleceğini tartışacak. Bu kapsamda Ukrayna ombudsmanı Türkiye’ye gelerek, kurumumuzu ziyaret etti. Ukrayna Ombudsmanlığı ile oldukça sağlam geçmişe dayalı güzel bir ilişkimiz var. Beraber yaptığımız çalışmalarımız var. 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucu Ukrayna’nın toprakları işgal altındadır. Bu savaşın dünyada yaşayan bütün insanlara, ülkelere, milletlere, sosyal, siyasi, ekonomik, enerji açısından olumsuz yansımaları olmuştur. Her gün onlarca bombalar atılıyor. Biz ombudsmanlar olarak savaşları reddediyoruz, bir an önce ateşkesin olmasını istiyoruz" dedi.
'TÜRKİYE-UKRAYNA-RUSYA 3'LÜ GÖRÜŞMESİ YAPILACAK'
Malkoç, savaş sürecinde Türkiye'nin öncülüğünde esir takası ve tahıl koridorunun açılması olmak üzere iki önemli olay yaşandığını hatırlatarak, "Biz ombudsmanlar olarak 'bu savaşta mağdur olan kadınlara, çocuklara nasıl destek oluruz', bunu kendi aramızda görüştük. Esirler için ne yapabiliriz; bunu 2 gün müzakere edeceğiz, ortak bir çabamız olacak. Türkiye-Rusya-Ukrayna ombudsmanları 3’lü buluşmasında çocuk hakları, insan hakları, yaralılar ve askerlerin değişimi hakkında yol haritası belirlemeye çalışacağız. Umarız bu gerçekleşir, bunun kağıt üzerinde olması değil, uygulanması da önemli. Kavuşma koridoru açılması niyetimiz de var. Bu toplantılarda bu görüşmelerden sonra bunu başarırız" diye konuştu.
'TÜRK OMBUDSMAN LİDERLİK EDECEK'
Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets de Türkiye’ye çabaları nedeniyle teşekkür ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve ombudsmanın büyük destekleri var. En önemlisi bütün Ukrayna toprakları, işgal edilen toprakların tekrar Ukrayna toprağı olması gerekir. Ayrıca, bugün ombudsman ile konuştuk, bizim bütün tekliflerimiz kabul dildi ve yol gösterildi. Çalışmalarımız devam edecek. Sivil tutuklular hakkında da konuştuk. Türkiye’den bu konuda destek göreceğiz. Tutuklular var Rusya’da, kadınlar, çocukların sorunları var. Hem sivil halk için hem de tutuklu askerler için bu toplantılarda çözüm bulabiliriz. Bu program neticesinde bazı şeyleri çözme arzumuz var. Gerçekten Türkiye çözülecek şeyleri gördü. Zor günlerimizde Türkiye dostluğunu, desteğini gösterdi, zor günümüzde yanımızda oldular. Sizlerin destekleri çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı, lider olarak nasıl çalışılması gerektiğini gösterdi. Bu toplantılarda bütün ombudsmanlara Türk ombudsman liderlik edecek. Ombudsmanların görüşmeleri olacak. 3 taraflı görüşmeler olacak. Rusya, Ukrayna ve Türkiye ombudsmanları görüşme yapacaklar" ifadelerini kullandı. ()

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi