"Ümit ederiz ki aklıselim hakim olur"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bütün ülkelerin üzerine düşen sorumluluğun Suriye halkının geleceğinin düzgün bir şekilde inşa edilmesine yardımcı olmak olduğunu belirterek, "Ümit ederiz ki aklıselim hakim olur" dedi.

"Ümit ederiz ki aklıselim hakim olur"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bütün ülkelerin üzerine düşen sorumluluğun Suriye halkının geleceğinin düzgün bir şekilde inşa edilmesine yardımcı olmak olduğunu belirterek, "Ümit ederiz ki aklıselim hakim olur" dedi.

Bakan Kurtulmuş, 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Şanlıurfa Göbeklitepe’deki kazı alanını ziyaret etti. Alanı gezen Bakan Kurtulmuş, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Gezi sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Kurtulmuş, "Bildiğimden çok daha güzel, tarihi bir derinliğe sahip bir bölgedeyiz. Anadolu topraklarında, Mezopotamya topraklarında insanlığın ilk eserlerinin olduğunu biliyoruz. Burada da yaklaşık 12 bin yıl öncesine giden bir yerleşim yeri ve o yerleşim yerine ait olan 4 farklı yapının, 4 farklı tapınağın bir arada bulunduğu yerdeyiz. Halen arkeolojik kazılar devam ediyor. Ayrıca bu alanın çok büyük bir kısmında da, yerin altında, arkeolojik kazılar yapıldıkça ortaya çıkacak yerler olduğunu biliyoruz" dedi.

BÜTÜN İŞLEMLER DOĞAL BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR

Kazı çalışmalarının büyük bir titizlikle devam ettiğini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Anlaşılan ve şimdiye kadarki bilimsel bilgiyle elde edilen bilgi şudur, buradan ayrılan medeniyetin mensupları ayrılmadan evvel eserlerini bir şekilde saklayabilmek, koruyabilmek için üstünü topraklarla örtmüşler ve bu alan aslında Göbeklitepe açılana kadar üstü toprakla kaplı olan, bilinmeyen bir alandı. Göbeklitepe’nin ortaya çıkarılmış olması Türkiye için büyük bir kazanımdır, insanlık için büyük bir kazanımdır. Hem tarihe, hem insanlığın geçmişine, hem kültüre, medeniyete büyük bir armağan olarak ortaya çıkarılmış bir alandır. Buradaki kazı çalışmaları titizlikle, acele etmeden ama dikkatle sürdürülecektir. Alanın bu özelliklerinin gerçekten korunabilmesi için kullanılan bütün malzemelerin, burada yapılan bütün işlemlerin tamamen, yüzde yüz doğal bir şekilde yapılmasına gayret ediliyor. Ümit ederim ki önümüzdeki yıllarda çok daha güzel, alanların içerisinde çok daha önemli yapıtlar ortaya çıkabilecektir. İnşallah önümüzdeki yıllarda, çok kısa bir süre içerisinde dünyanın dört bir tarafından, doğudan, batıdan inşalar Göbeklitepe üzerinden hem Şanlıurfa’yı, hem Mezopotamya’yı, hem Türkiye’yi tanıyacaklar. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu yapının tanıtılması konusunda elimizden gelen her türlü imkanı ortaya koyuyoruz" şeklinde konuştu.

GÖCEKLİTEPE’DEKİ KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ ÖRNEK OLMALIDIR

Göbeklitepe kazı çalışmalarının kamu ve özel sektör arasındaki bir ortaklık olduğunu dile getiren Bakan Kurtulmuş, "Yine aynı şekilde Göbeklitepe’nin bu hale getirilmesindeki önemli gelişmelerden birisi de kamu ve özel sektör arasındaki ortaklıktır. Bir büyük firmamız, bir büyük holdingimiz bu kazıların sponsorluğunu üstlenerek burada ciddi bir şekilde emek sarf etmiştir. Bunun da bir örnek olmasını temenni ediyoruz. Türkiye’nin özel kuruluşlarının da sponsor olarak Türkiye’deki kültürel varlıkların gün yüzüne çıkarılmasında katkılarının önemli ve değerli olduğunu ifade etmek isterim. İnşallah Göbeklitepe’yi gözbebeği bir yerimiz olarak koruyacağız, korumaya gayret edeceğiz, daha da ileriye götüreceğiz" ifadelerini kullandı.

UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ

Göbeklitepe’yi UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine koymak için çalışmaların devam ettiğini belirten Numan Kurtulmuş, "Her yıl bir ya da birden fazla yerimiz UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine giriyor. Çok sayıda yerimiz kültürel miras listesi içerisindedir. Göbeklitepe de böyle bir kültürel miras listesine girmeyi hak eden önemli yerlerimizden birisidir. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Bölgedeki terör bittikçe turizmin yükseldiğini söyleyen Bakan Kurtulmuş, "Hem Şanlıurfa’da hem de Mardin’de otellerin tamamen dolu olduğunu, henüz yazın başında olmamıza rağmen çok sayıda turistin, çok sayıda ziyaretçinin bu iki kadim şehrimize gelip ziyaret ettiklerini gördüm. Teröre karşı mücadele kararlılıkla sürecek ve Türkiye’nin başına bela edilen terör örgütlerine bir şekilde diz çöktürülünce bunun sadece sonuçlarını güvenliğin sağlanması anlamında almıyoruz, terör örgütlerinin tasfiye edilmesi açısından almıyoruz. Yani sadece askeri bir mücadele sonuçlarını almıyoruz. Aynı zamanda bu mücadelede başarı sağlandıkça ekonomik olarak da bunun sonuçlarını görüyoruz. Bunlardan birisi de turizm alanındaki gelişmedir. Terör bittikçe turizm yükseliyor, ekonomi yükseliyor. Bölge halkının refahı çok daha ileriye gidecektir. Fevkalade ümitliyiz. Bu gezilerden gerçekten olumlu izlenimlerle dönüyorum. Kısa sürede beklediğimizden belki daha olumlu sonuçlar elde edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

"GERİLİMLER BİR ÇATIŞMA ORTAMINA SÜRÜKLENMİŞTİR"

ABD ile Rusya arasındaki gerilimi de değerlendiren Bakan Kurtulmuş, "Eğer vekalet savaşları bir an evvel sona erdirilip Suriye’de halkın istediği istikamette, demokratik, yeni Suriye’nin inşası yolunda adımlar atılmazsa devam etmekte olan bu vekalet savaşlarının başta ABD ve Rusya arasındaki gerilimi arttıracağı, ardından da bölgesel gerilimlerin arttırılmasına yol açacağını tahmin ediyorduk. Bugün geldiğimiz nokta o noktadır. Yani bu anlamda gerilimler bir çatışma ortamına sürüklenmiştir. Ümit ederiz ki aklıselim hakim olur. Bu bölgede bütün ülkelerin üzerine düşen sorumluluk Suriye halkının geleceğinin düzgün bir şekilde inşa edilmesine yardımcı olmaktır" diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş daha sonra ise Göbeklitepe’de yapılan tesisleri ziyaret etti. Bakan Kurtulmuş’a Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, askeri yetkililer de eşlik etti.

(Şinasi İnan - İmam Dokmak/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi