BUGÜN PSİKOLOGLAR GÜNÜ 

BUGÜN PSİKOLOGLAR GÜNÜ 

10 Mayıs Psikologlar Gününde de; Psikologların hem yasal, hem de mesleki örgütlenmeden kaynaklı bazı problemler yaşadığını anlatan Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır; “Torba yasa kapmasında yapılan düzenlemelerle, mesleğimiz için daha da kaotik bir dönem başlamış; adeta başka meslek gruplarının işgaline uğramıştır" dedi.

İlk kez Avrupa'da 10 Mayıs 2008 yılında kutlanan Psikologlar Günü, her yıl 10 Mayıs tarihinde büyük bir çoğunluk tarafından kabul görüp kutlanıyor. Son yıllarda beden sağlığımız kadar ruh sağlığının önemi toplum tarafından anlaşılmaya başlansa da, ruh sağlığı denilince akla ilk gelen meslek gruplarından olan Psikologların yasal ve mesleki sıkıntıları bu 10 Mayıs’ta da sürüyor. Özellikle Psikoloji lisans mezunu olmayanlarının, psikolog olarak kendilerini tanıtması ve hatta medyada yer bulmaları psikologların tepkisine yol açıyor. 10 Mayıs Psikologlar Gününde de; Psikologların hem yasal, hem de mesleki örgütlenmeden kaynaklı bazı problemler yaşadığını anlatan Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır; “2006 yılında o dönemki Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ’a yüz yüze mesleğimizin içinde bulunduğu problemleri ve bağımsız bir meslek yasası talebimizi iletmiştim. Kendileri oldukça ilgi göstermişlerdi; ancak meslek örgütlenmemizin yanlış yönlendirmesi, o dönemki Sağlık Bakanlığı bürokratlarının yaptıkları bazı hatalar ile 2011 yılında dönemin Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ve dönemin Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın imzalarıyla torba yasa kapmasında yapılan düzenlemelerle, mesleğimiz için daha da kaotik bir dönem başlamış; adeta başka meslek gruplarının işgaline uğramıştır. 

Başka meslek gruplarının yüksek lisans ve doktora yaparak mesleğimizi icra etmelerinin maalesef yolları açılmış, hatta lisansı Psikoloji olanların bile yüksek lisans yapmadan mesleklerini icra edebilmelerinin önüne zorluklar konulmuştur. Bu kaos bazı yönetmeliklerle aşılmaya çalışılmış hatta birkaç kez kamuda ya da serbest çalışan meslektaşlarımıza sınav yapılarak resmi durum ile fiili durum arasındaki ayrışma gözler önüne serilmiştir.  Mevzuatımıza göre; mesleklerin belirlenmesi lisans mezuniyetlerine bakılırken, Psikologlar için bu resmen yüksek lisans olarak belirlenmiştir; ancak hukuken ve fiilen uygulanması zor olan bu durum başka meslek gruplarının mesleğimiz ile ilgili tasallutlarına yol açmıştır. 2011 yılında Ankara’da yaptığımız Basın açıklamasında; ‘Psikologlar Teknikere Dönüşmek İstemiyor’ diyerek, hem bağımsız meslek yasası talebimizi hem de oluşabilecek yasal ve fiili problemlere dikkat çekmek istesek de; mesleki haklarımızın korunması şöyle dursun, mesleğimizi yapmak da bile zorluklar yaşamaya başladığımızı tüm ruh sağlığı çalışanları üzüntüyle gözlemlemektedir.  Mesleki örgütlenmede de yaşadıkları sıkıntıları da değinen Psikolog Nedim Yüksel Çakır; ‘Mesleğimiz sadece yasal problemlerle, var olan maaş adaletsizliği, Psikologların atanmasındaki kadro yetersizlikleri ile değil; bir de Sağlık Bakanlığının Sertifika Yönetmeliğine aykırı olarak düzenlenen eğitimlerle, adeta meslektaşlarımızı para tuzağına çekilmesi ile ilgili de ciddi problemler yaşamaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız koordinasyonunda diğer Bakanlıklarımızın da paydaş olacağı yeni bir yapılanmaya gidilmesini uygun buluyoruz. Aksi takdirde bu kaotik yapılanma yakında daha başka problemli durumlara yol açabilir’ diyerek ivedilikle bir çözüm sunulması gerektiğinin altını çizdi.

Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi