Ramazan’da nasıl beslenilmeli ?

Diyetisyen Tuğba Baldede, oruçta en önemli öğünün sahur olduğunu belirterek, sahurda proteini yüksek, yağ oranı düşük besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan’da nasıl beslenilmeli ?

Diyetisyen Tuğba Baldede, oruçta en önemli öğünün sahur olduğunu belirterek, sahurda proteini yüksek, yağ oranı düşük besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Konya Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Baldede, Ramazan ayında beslenme düzeninin değiştiğini belirterek, “Ramazan ayı geldi ve beslenme ile ilgili sorular arttı. Çünkü beslenme düzenimiz tamamen değişti. Çok uzun süre aç kalıyoruz bu süreçte. Ama ben Ramazan ayını tüm yılın bir detoks ayı olarak düşünüyorum. O yüzden çok iyi kullanılırsa sağlıklı bir şekilde çok güzel kilo verişler sağlanabilir. Bizim yaptığımız en büyük hata Ramazan’ı tek bir öğünle geçiştirmek oluyor. O yüzden de kilo kaçınılmaz oluyor. Çünkü o kadar uzun saat aç kalmak vücudu kitleyebiliyor ve arkasından tek bir iftarla bitirmek bize kilo olarak geri dönüyor. Bu dönemde en önemli öğün sahur. Sahursuz uyumayı hiç önermiyoruz. Çünkü sahur bize enerji, konsantrasyon, dikkat gibi birçok konuda yardımcı oluyor. Sahuru nasıl yaptığımız çok önemli. Çünkü sahur iyi koordine edilirse kilo vermeye yardımcı bir etken olabilir. Sahurda proteinden yüksek, yağ oranından fakir bir diyet yapılması gerekiyor. Karbonhidratı da kompleks seçmeliyiz. Nasıl olacak? Kompleks karbonhidratlar zaten bildiğimiz gibi ekmek, çorba, meyve, sebze gibi gıdalar. O yüzden onları seçmemiz gerekiyor. Sahurda kesinlikle bir bardak süt içilmeli, bir iki dilim ekmek yenilmeli. Onun dışında peynir, domates, salatalık eksik olmamalı sofrada ve kesinlikle yumurta tüketilmeli. Yumurta çok iyi bir tok tutucudur. Gerekirse 2 yumurta dahi yenilebilinir. Yumurta hem kalorisi hem de uzun süre tok tutucu en önemli gıdalardan birisidir ve çok iyi bir protein oranı vardır” dedi.

“RAMAZAN’DA SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Diyetisyen Baldede, şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları tavsiye ettiklerini belirterek, “Çok fazla şerbetli tatlı tüketiyoruz. Bunu da yine sütlü tatlı olarak değiştirirsek hem güzel bir öge almış oluruz süt grubundan, meyve grubundan hem de kalori bakımından çok daha rahat ederiz. Yine o da güzel bir dengeleyici olacaktır. Bunun dışında su tüketimi çok önemli. Biz çünkü iftar ve sahur dışında çok fazla su tüketmiyoruz. Aslında o iftar ve sahur arasında su olarak çok iyi değerlendirebilirz. Yine biz su tüketimi 2 buçuk litre istiyoruz ve ona yavaş yavaş dağıtırsak, biranda yüklenmemek çok önemli. Yani iftar sahur arasını beklemek yerine çok iyi değerlendirmeliyiz. İftardan 1-2 saat sonra gün içerisinde zaten çok pasif oluyoruz oruçtan, sıcaklardan kaynaklı. 1-2 saat geçtikten sonra yarım saatte olsa yürüyüş yapmak o dengeyi kurmamıza yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi