Karadağ: “Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yapıldı”

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz olduğunu ve bunlardan 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını açıkladı.

Karadağ: “Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yapıldı”

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz olduğunu ve bunlardan 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını açıkladı.

Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya geldi. Önemli açıklamalarda bulunan Karadağ, 2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz olduğunu ve bunlardan 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını söyledi. Karadağ ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla bu yıl sonuna kadar Borsa İstanbul’un halka arzının bitirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Mevcut sistem kapasitenin üzerinde olan kredi talebinin ilave artırıldığında ciddi anlamda enflasyon ve faiz oranlarını tetiklendiğini, yukarı yönlü hareket etmesini sağladığını söyleyen Karadağ, “2016 yılında ekonominin kaldıramayacağı derecede büyük şoklar oldu. Bu şokları atlatmak için KGF iyi uygulandı. Ancak bunun negatif dışsallıkları oluştu. En belirgin negatif dışsallığı da enflasyonu ve faiz oranlarını yukarı yönlü tetiklemesi oldu. Şimdi neden böyle çünkü olağanüstü koşullar sebebiyle böyle bir uygulamaya gidildi. Orta ve uzun vadede çok sürdürülebilir değil” diye konuştu.

”HALKA ARZLARDA 2018 YILINA İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK"

Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yapıldığının altını çizen Karadağ, “2018’in bu anlamda iyi başlangıç yaptık. Devamında da aynı eksende devam edeceğiz. Ölçeğini yakalamamış küçük firmaları listed firma yapmak istemiyorum. Zaten başarılı da olmuyorlar. Startup firmaları startup firması olarak desteklenecek” dedi.

BORSA İSTANBUL’UN HALKA ARZI

BİST YKB Himmet Karadağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla bu sene sonuna kadar Borsa İstanbul’un halka arzının bitirileceğini söyledi. Kadarağ, “Bizim kendi halka arzımızı 2017 yılında gerçekleştirecektik 2016 yılındaki şoklar sebebiyle yapamadık. Geçtiğimiz günlerde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanımızın kabullerinde bizim halka arz konumuz da gündeme geldi. Biz mümkün olduğunca en uygun zamanı yakalayıp, en hazır hale geldiğimizde halka arzı tamamlamayı planlıyorduk. O görüşmede Cumhurbaşkanımız halka arzın 2018 yılı içinde bitirilmesi talimatını verdiler. Biz de hazırlıklarımızı bu somut tarihe göre netleştirdik. Şuan ki hedefimiz 2018 yılı ikinci çeyrek finansallarımızla beraber halka arzımızı yıl sonuna kadar gerçekleştirmek olacak” şeklinde konuştu.

”3 MİLYAR 39 MİLYON LİRA FON SAĞLANDI"

2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz gerçekleştiğini bunlardan toplam 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını aktaran Karadağ, “Yerli ve yabancı toplam yatırımcı sayısı 56 bin 527 oldu. İlk defa bu halka arzlarla gelen yatırımcı 14 bin 983 o da toplam halka arz yatırımcı sayısının yüzde 27’si ediyor. Bu bizi umutlandırıyor. Yukarı yönlü yeni yatırımcılarda artış var. Tabi bunu yeterli görmüyoruz. İlave hisse fonlamasının hisse kültürünün artırılması anlamında çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bu rakamda halka arzedilmesini firmaların çalışanları dahil değil mesela öyle bir kültürümüz yok” dedi.

”VARLIK FONU’NDA HENÜZ TALİMATLANDIRILMA YAPILMADI"

BİST Yönetim Kurulu Başkanlığı yanı sıra aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu Başkanı görevini de üstlenen Karadağ, Varlık Fonu’nun çalışmalarıyla ilgili gelen bir soruya, “Varlık Fonu’nda harekete geçmek için ilk önce bizim talimatlandırılmamız gerekir. O da stratejik plan. Varlık fonunda bizim onaylanmış stratejik planımız yok” şeklinde cevap verdi.

Karadağ şunları kaydetti: “Biz bir konseptimizi lafla yıpratmasanız lazım. Gereğinden fazla gündem konusu olmaması gerekir. Dünya varlık fonları incelendiğinde de finansal büyüklüğün bir kaç ayda toparlanması zor bunu şuna benzetiyorum ‘motor çalıştı devir var ama bizim varlık fonu vitese atmadan gaza basan bir araba gibi’ ısınma var ama hareket yok. Varlık fonunda harekete geçmek için ilk önce bizim talimatlandırılmamız gerekir. O da stratejik plan. Varlık fonunda bizim onaylanmış stratejik planımız yok. Hukuken bana verilmiş herhangi bir görev yok. Dolayısıyla stratejik plan öncesi biz istisnai çalışmalar dışında bir şey yapamayız.”

(Ali Canberk Özbuğutu - Fatih Gavuz / İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi