Bakımı zor, kaymağı kıymetli

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yer alan çiftlikte yetiştirilen ve bakımı zor olan mandaların sütünden camız kaymağı elde ediliyor.

Bakımı zor, kaymağı kıymetli

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yer alan çiftlikte yetiştirilen ve bakımı zor olan mandaların sütünden camız kaymağı elde ediliyor.

Bozdoğan’ın Ziyaretli Mahallesinde bulunan çiftlikte bakımı zor olan mandaların (Camız) sütünden elde edilen kaymak bölgedeki esnaflara kilosu 50 TL’den satılıyor. Diğer hayvanlardan elde edilen süte göre, daha fazla kalsiyum ve protein içeren manda sütünden elde edilen kaymak eşsiz bir lezzet sunuyor.

Manda bakımının diğer büyükbaş hayvanlara göre zor olduğunu ve yaklaşık 25 senedir bu işle uğraştıklarını belirten Ziyaretli Mahallesindeki çiftlik sahibi Mutlu Çırak, “Sabah hayvanlarımıza yemlerini verip, bakımını yapıyoruz. Daha sonrada yavruları yanında iken el ile sağımını yapıyoruz. Hayvanlarımız makineye sağdırmıyorlar, huylanıyorlar ve yavruları olmadan süt vermiyorlar. Doğumdan 45 gün boyunca anneleri yavrularını emziriyor. Daha sonra biz onlara pamuk çekirdeği veriyoruz. İki ayı tamamladıktan sonra sağım işlemine başlıyoruz. En iyi camız yaklaşık 5 litre süt veriyor, yaklaşık 10 litre sütten de bir kilo kaymak elde ediyoruz. Yağ oranları yüksek olduğu için diğer hayvanların sütüne göre manda sütü daha kıymetli. Bizde bu sütü kaymak yaparak değerlendiriyoruz, ayrıca altının sütünü de yoğurt ve peynir yaparak değerlendiriyoruz. Yaptığımız camız kaymağını kilosu 50 TL’den lokantalara günlük olarak satıyoruz” dedi.

“YAZ KIŞ BANYO YAPTIRIYORUZ”

Çiftlikte 30 adet mandanın olduğunu ve şu an 11 mandadan sağım yaptıklarını, hayvanların yaz kış her iki mevsimde de suyu çok sevdiklerini ifade eden Çırak, “Yazın su sıkıntısı yaşıyoruz. Çiftliğimizdeki kuyudan hayvanlarımıza banyo yaptırıyoruz. Kışın otlaklarda zaten su oluyor, ona göre bir havuzumuz var, orada yıkanıyorlar. Duyduğumuza göre bu hayvanların terleme bezleri yokmuş, bundan dolayı devamlı suya ihtiyaç duyuyorlar. Yaz kış yıkıyoruz, banyolarını yaptırıyoruz. Bu aralar mevsim kurak geçiyor, bu yüzden de ara sıra hayvanlarımızı dökme suyla yıkıyoruz” diye konuştu.

Mandaların aşıdan çok korktuklarını da belirten çiftlik sahibi Mutlu Çırak, “Irklar kendimizin ama şu anda veterinerlerimiz suni tohumlamaya başladı” dedi.

“MANDA KAYMAĞI ÇOK KIYMETLİ”

Manda kaymağının çok kıymetli ve emek isteyen bir iş olduğunu belirten Fatma Çırak, “Sağımdan gelen sütümüzü ocakta kısık ateşte kaynatıyoruz. Altını çok yaktığımız zaman kaymağı olmaz. O zaman yanar ve koku yapar. 3-4 saat kaynatıyoruz, daha sonra soğuduktan sonra dolaba koyuyoruz. Bir gün bekledikten sonra da kesimini yapıyoruz” dedi.

Çiftlikte hazırlanan manda kaymağı günlük olarak özellikle lokantalara satılıyor. Özellikle Bozdoğan’ın meşhur peynirli pidesinin üstünde yer alan manda kaymağı yiyenlere eşsiz bir lezzet sunuyor.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi