Türk tedarik markaları CIS pazarına açılıyor

Türk tedarik markaları CIS pazarına açılıyor
SNG E-COMMERCE CLUB tarafından Networking İstanbul organizasyon partnerliği ve ShopiVerse sponsorluğunda İstanbul'da bir otelde CIS (Commonwealth Of Independent States) ülkelerinden 300 satıcı, Türk tedarik markaları ile bir araya geldi. WORLDEF International’ın Rusça konuşan ülkelere yönelik hayata geçirdiği SNG ECOMMERCE CLUB ile ülkeler Türk tedarikçilerden ürün alarak, Türkiye üzerinden CIS pazarına satacak. Etkinlik kapsamında 1200'den fazla B2B iş birliği gerçekleştirildi.

E-ticaretin hızlı büyüme ivmesi yakaladığı CIS ülkelerinde faaliyet gösteren satıcılar, ürün tedariki için rotasını Türkiye’ye çevirirken, Türkiye’nin üretim kalitesi ve stratejik konumundan faydalanmak isteyen bölge satıcıları, e-ticaret hacimlerini büyütmek için Türkiye’den ürün tedarik etmeye çalışıyor. Türk üreticilerin yurt dışı pazarlara açılmalarını sağlayan etkinlik kapsamında, Türkiye’den tedarik sağlamak isteyen CIS ülkeleri (Azerbaycan, Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan) satıcıları ile bölgeye tedarik sağlamak isteyen Türk üreticiler, e-ticaret hacmini artırmaya yönelik lojistik ve entegrasyon çözüm süreçlerini ele aldı.

Etkinlikte global B2B e-ticaret için büyük bir fırsat sunan 50 B2B masasında, 1200’den fazla B2B iş birliği gerçekleştirildi. 

SHOPİVERSE İLE GLOBAL E-TİCARET

Etkinliğin açılışında konuşan ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev yaptığı keynote sunumla ShopiVerse’ün sunduğu hizmetler hakkında bilgiler verdi. Herkesin ürününü yurt dışına satmaya çalıştığını ve bu hedefte olduğuna dikkat çeken Isayev, “Genelde konuştuğum herkes ‘Türkiye’den bu şirketi nasıl açarız ve nasıl satarız’ diye soruyor. Ben de diyorum ki Türkiye’nin yanında satış hacmi olan ülkelere satmak daha önemli. Özellikle satış hacmi olan ülkelere satmalısınız. Şöyle bir kıyaslama var. Sonuçta ne kadar gelir elde edeceğinizi göreceksiniz. Ürünün maliyeti vs alıyorsunuz, satış fiyatı 300 diyelim, yurti çine sattığınızda toplamda elde ettiğimiz kar yüzde 7’den fazla değil. Ancak aynı ürünü elektronik ihracat ile satarsanız 3 katına fazla satıyorsunuz. Sevkiyat ile maliyet artıyor gibi düşünebilirsiniz ama KDV iadesi alıyorsunuz. Diğer maliyetleri de hesaplayınca yüzde 20 kar ediyorsunuz. İhracatta da yüzde 33 kar elde ediyorsunuz. Bazı teslimat maliyetleri düşmüş oluyor” dedi.

“E-TİCARET, TİCARETİN YÜZDE 80’İ OLACAK”

Her sene elektronik ticaret hacminin artmaya devam ettiğine işaret eden Orxan Isayev, “Elektronik ticaretin 2030’a kadar artmaya devam edeceği ve toplam ticaret hacminin de yüzde 80’den fazlasını oluşturacağına dair bir öngörü var. İlk olarak pazar içerisindeki elektronik ticareti öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü e ticareti yapmaya başladığınızda bazı hatalar yapıyorsunuz. Bu hatalardan çıkış bulmanız gerekiyor. İlk önce kendi ülkemizde bulunuyoruz ve yurtdışına satıyoruz. Daha sonra hangi ülkelerden daha çok talep olduğunu tespit ettiğimizde, lojistik problem ortaya çıkıyor. Burada maliyetler çok büyük ve bu aşamada bunları çözüyoruz. Örneğin ürünlerinizi konteynerlarla toptan nakliyesini sağlayacağız ve depo bulunan yerlere götüreceğiz. Yerel depolara önce ihracat yapacağız ve alıcıları bu depolardan tedarik edeceğiz. Bunları tamamladığınızda Amazon gibi global bir markete dönüşüyorsunuz. Özellikle ihracatın e aşamasına geçince ürünlerinizi kolaylıkla tedarik edebilirsiniz. Burada lojistik teslimat maliyetleri düşüyor ve devletten de muafiyetler sağlıyorsunuz” diye konuştu.  

Isayev, Shopiverse olarak entegre şekilde 20’den fazla ülkede 30’dan fazla global marketplace ile çalıştıklarını ve çeşitli ülkelerde 50’den fazla depo ile işbirlikleri olduğunu ve tek elden buradaki satış sürecini yürüttüklerini söyledi. 

ShopiVerse Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Müdürü Alina Mendoza ise farklı şehirler ve ülkelerden gelen katılımcılarla bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Ne kadar mobil olmanız ve iş geliştirmeye açık olmalısınız ki bir ürün için bir bilet alarak farklı ülkeye gelebilmelisiniz ve yeni bilgiler alabilmelisiniz. Bu inanılmaz bir şey. Buradaki gelişim atmosferini ve enerjiyi hissetmenizi istiyorum” dedi. 

“TALEPLERE TÜRKİYE’DEN CEVAP VERMEK İSTİYORUZ”

Networking İstanbul Kurucusu Alla Stankova da mobilya sektörüne girerek Türkiye’den Rusya’ya toptan bir şekilde ürün gönderirken tecrübeleri oluştuğunu ve böylelikle Networking İstanbul’u kurduğunu söyledi. Stankova, “Biz Rusça konuşan firmaların, lojistik ve ürün tedariki ile ilgili taleplerine Türkiye’den cevap vermek istiyoruz. Türkiye ile iş yapmaktan memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu. 

“TÜRK SATICILARLA SATIŞLARIMIZ 17 KAT ARTTI”

Ozon Global Türkiye Ülke Müdürü Hazal Maraş, yaptığı keynote sunumla Rusya’nın en büyük pazaryerlerinden Ozon Global’in ana yapısı, kuruluşu ve nereye geldiğine dair bir sunum gerçekleştirdi. Hazal Maraş, Ozon Global’in Rusya’da en çok kategorili pazaryerlerinden ilk üçte, dünya sıralamasında ilk 20’de yer aldığını söyledi. Rusya’da lider pazar oyuncusu olarak marka bilinirliğinde Ozon’un birinci sırada yer aldığını ve son 5 yılda 25 kat büyüdüğünü ifade eden Hazal Maraş, Ozon’un Türk satıcılarla birlikte büyüdüğünü ifade ederek, “Türkiye’deki satıcılarımız ya da  Türk vergi levhasına sahip olan satıcılarımızı ozona dahil ettik ve satışlarımız 17 kat arttı. Tek gerekliliğimiz Türkiye’de vergi levhasına sahip olmanız yani bir şirket sahibi olmanız. Bunu yaptıktan sonra tek ihtiyacımız olan ürünler ve sistemin ana gereklerini yerine getirmek. Her şeyi biz size sunuyoruz. İstediğiniz ürünleri istediğiniz fiyattan bizim aracılığımızla satmış oluyorsunuz ve aradaki bütün sorunları Ozon Global olarak biz üstleniyoruz. Çok şeffaf ve açık bir sisteme sahibiz” diye konuştu. 

“DÜNYA NE İSTİYOR VE BİZ BUNUN NERESİNDEYİZ”

WORLDEF International Team Leader Faruk Canseven ise WORLDEF olarak ekosistemi birçok yönden destekleyen bir yapıda olduklarını belirterek sözlerine başladı. Yapılan tüm aktivitelerin bir algoritma çerçevesinde eşleştiğini belirten Canseven, şunları söyledi:

“Özellikle sınır ötesi e-ticaret alanında sahip olduğumuz networkü paydaşlarımızla paylaşmak adına bir algoritma sunuyoruz. Bu algoritmalardan bir tanesi diyebileceğimiz CIS bölgesinin son dönemlerde tedarik problemi nedeniyle Türk üreticilerle bir araya gelme fırsatını bugün burada paydaşlarımıza sunuyoruz. Türkiye, lokasyonu, lojistiği, ürünlerin kalitesi ve ucuz iş gücünden dolayı her zaman bir öncelik. Bizler de burada açığa çıkan talebin karşılığını vermek üzere hareket ediyoruz. Bugün CIS bölgesinden gelen toplamda 500 katılımcıdan fazla kişileri bir araya getirerek Türk üreticilere bir kapı açmış oluyoruz. Süreçlerimiz yoğun olarak devam ettiği gibi 2023 takvimiz de aşırı bir yoğunluğa sahip; Dubai’de, Amerika’da, İngiltere’de olacağız. Aynı zamanda yerelde de birçok etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Her refleksimizde bizleri yalnız bırakmayan paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Küçük küçük etkinliklerle haziran ayında gerçekleşecek 100 bin kişilik etkinliğimize katılım desteği sağlamış oluyoruz. Bugün gerçekleştirilen etkinliğin amaçlarından biri de bu. Geçtiğimiz eylül ayında 20 binden fazla katılımcının yer aldığı 9. World E-Commerce Forum İstanbul etkinliğini gerçekleştirdik, haziran ayında da 100 bin kişiyle tamamlamış olacağız. Yine eş zamanlı bir şekilde WORLDEF INTERNATIONAL olarak yurt dışında hareket ediyor olacağız. Özetlemek gerekirse bizlerle birlikte olan üreticilerimize global e-ticaret ekosistemi avuçlarımızda sunacağız. Gelecek, dijital dönüşüme doğru gidiyor, dünya ise burada.”

“KULÜBÜMÜZLE TÜM ŞİRKETLERE ERİŞEBİLİRSİNİZ”

WORLDEF INTERNATIONAL Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Uzmanı Yuliya Khalmatova da SNG ECOMMERCE CLUB hakkında bilgiler paylaştı. Khalmatova, “Sizler için faydalı olacağını umuyoruz. Buradan bavulunuz kartvizitler ile dolu şekilde ayrılacaksınız. Hem üreticiler hem satıcılar hem lojistik şirketleri bu kulübe dahil olabilir ve hepinizin bu şirketlere erişimi olabilir. Üyelik ile üreticiler ile hem online hem offline şekilde doğrudan B2B görüşmeler yapabilirsiniz. Kulübümüzde B2B görüşmeler dışında gala geceleri, konferanslar yapılacak ve üyelikle bunlara erişiminiz olabilecek” dedi.

SNG ECOMMERCE CLUB’a çeşitli üyelik paketleri olduğunu söyleyen Yuliya, aynı zamanda WORLDEF’in mobil networking uygulaması Deal Maker ile online ve yüz yüze görüşmelerin gerçekleştirilebileceğini ve uygulamayı indirerek işbirliklerini artırabileceklerini ifade etti.

SNG E-COMMERCE CLUB HAKKINDA

SNG ECOMMERCE CLUB, özellikle sınır ötesi e-ticaret alanında iş geliştirme odaklı hazır bir iş ağı sunan ve içerisinde; güçlü iş birlikleri, çözüm partnerleri, prestijli kurumlar, e-ticaret yöneticileri, tedarik ve lojistik çözümleri kısaca ekosistemin aktörlerini barından bir business club’dır.

B2B eşleştirme sistemi ve özelleştirilmiş toplantılarla işinizi geliştirmenizi ve sektör lideri ile tanışmanızı sağlayan SNG E-COMMERCE CLUB, sınır ötesi e-ticaret ve Türk üreticilerden tedarik için farklı sektörlerden doğru temaslar kurmaya imkan tanıyor. Saygın ve prestijli kurumların temsilcileri ve e-ticaret yöneticileri ile bir araya gelmeyi sağlayan SNG; ayrıca, son küresel tahminler, değerli iç görüler, sektör ve ülke raporları sunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi