Ankara'da 'Uluslararası Göçmenler Günü' kutlandı

Ankara'da 'Uluslararası Göçmenler Günü' kutlandı
GÖÇMENLERİN yaşamları ve sorunları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 18 Aralık'ta kutlanan 'Uluslararası Göçmenler Günü' dolayısıyla Ankara'daki bir otelde 'Her göç bir hikayedir' etiketi ile etkinlik düzenlendi. 
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ve Avrupa Birliği iş birliği ile düzenlenen 'Uluslararası Göçmenler Günü' programı Ankara'da bir otelde gerçekleştirildi. Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Valisi Vasip Şahin, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite katıldı.
Bu yıl düzenlenen program, 'Her göç bir hikayedir' etiketi ile gerçekleştirildi. Programa Türkiye'de yaşayan çok sayıda göçmen katıldı. Programda ayrıca farklı kültürleri yansıtmak amacıyla çeşitli ülkelerden stantlar açıldı.
Etkinlikte konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, birlikteliğin en büyük güç olduğunu ve bu birliktelikten vazgeçilmemesi gerektiğini belirterek, "Biz bu çizgiyi kendimize bir yaşam biçimi, bir hayat çizgisi olarak görmeliyiz. Birlik içerisinde olursak onun da mükafatını alırız. Biz böyle bir aradayız. Kimin iradesiyle? Elbette ki Cenab-ı Allah'ın iradesiyle. Peki kimin yüce gönüllülüğüyle? Bu salona bunu söylemek istiyorum. Hiçbir siyaset düşünmeden, bütün siyasi baskılara göğüs gererek, kendi inancının ne olduğunu bilerek, şu salondaki insanların tamamını; dili, ırkı, mezhebi hiçbir şekilde ayırmadan kucaklayan kıymetli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koymuş olduğu irade ile. Herkese rağmen, her şeye rağmen Anadolu coğrafyasının bayraktarlığını yapan, insanlığın bayraktarlığını yapan Recep Tayyip Erdoğan'a minnet duyuyoruz, şükran duyuyoruz. Neymiş, Nobel ödülü verilecekmiş. Bir Müslüman için en büyük ödül kardeşinin duasıdır. Burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Dünya tarihine bir imza atıyoruz. İmzamızdan vazgeçmeyeceğiz, herkesin hikayesine de sahip çıkacağız. Türkiye bu hikayede de büyük adımlar atmaktadır. Dünden daha güçlüyüz, inanıyoruz ki yarın da bugünden daha güçlü olacağız. Hep birlikte insanlık güçlü olacak ve insanlığa hep beraber sarılacağız" dedi.
'TÜRKİYE GÖÇ KONUSUNDA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI'
Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise Türkiye'nin göç konusunda üzerine düşeni yaptığını dile getirerek, "Milli Eğitim Bakanlığı da özellikle genç nüfusun çok büyük oran teşkil etmesi nedeniyle o çocuklarımızı eğitimle buluşturmak için öncelikle geçici eğitim merkezlerinde, 2014 yılından itibaren ise geçici eğitim merkezlerini kapatarak eğitim öğretimin tüm kademelerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla birlikte eğitim alma imkanını sağlamıştır. Şu anda Türkiye'de 1 milyona yakın göçmen eğitim görmektedir. Dünyada hiçbir eğitim sisteminde bu kadar öğrenciye yer verilmemiştir" ifadelerinde bulundu.
HEDEF TÜM YABANCILARA EĞİTİM VERMEK
'Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Programı' kapsamında 2023 yılında tüm yabancılara eğitim vermeyi planladıklarını bildiren Özer, "Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak, İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda, gelen ve geçici koruma altında alınan tüm yabancıların toplumsal entegrasyonunda her türlü desteği veriyoruz. Göç İdaresi Başkanlığımızla birlikte yürütmüş olduğumuz 'Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Programı' (SUYE) kapsamında 1 milyon 134 bin 971 geçici koruma altındaki Suriyeliye erişip onlara sosyal uyun ve yaşam kursu vermişiz. 2023 yılındaki hedefimiz; sadece Suriyeliler değil Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz, Göç İdaresi Başkanlığı ile geçici koruma altında yaşayan tüm yabancılara SUYE kapsamında eğitim verecektir" diye konuştu.
Entegrasyonun anahtarının Türkçe eğitimi olduğunu vurgulayan Bakan Özer, "Bu eğitimlerin en başında Türkçe eğitimi gelmektedir. Çünkü entegrasyonun anahtarı bu ülkenin dilini öğrenmekten geçmektedir. Onunla ilgili de İçişleri Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde süreçleri başarılı bir şekilde yürüteceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.
Yapılan konuşmaların ardından, Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi alan kursiyerlere sertifika verildi. Kursiyerler sertifikalarını Bakan Soylu ve Bakan Özer'in elinden aldı. (),

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi