“Kılıçdaroğlu yuhalatırken..."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak, "Dün ana muhalefet partisinin lideri, grup toplantısında Cumhurbaşkanımızı yuhalattı. Onlar bu küçük işlerle uğraştığı sırada Cumhurbaşkanımız bu ülkenin ilk nükleer santralinin temelini atmakla meşguldü" dedi.

“Kılıçdaroğlu yuhalatırken..."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak, "Dün ana muhalefet partisinin lideri, grup toplantısında Cumhurbaşkanımızı yuhalattı. Onlar bu küçük işlerle uğraştığı sırada Cumhurbaşkanımız bu ülkenin ilk nükleer santralinin temelini atmakla meşguldü" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Güvenli Sürüş Kuralları Eğitimi” programında yaptığı konuşmada dünyada otomobilin icat edildiği ilk günden itibaren Türkiye’de kat kat hızlı gelişen bir karayolu ulaşımı olduğunu ancak trafik güvenliği probleminin de beraberinde geldiğini ifade etti. Terazinin bir kefesinde hızlı ulaşım, diğerinde güvenli ulaşım olduğunu dile getiren Soylu, "Bunlardan birini diğerine tercih edemeyiz. Bu ikisini bir şekilde dengede tutmak zorundayız. Elbette ki bu dengeyi sağlayacak olan bir sürü etken var. Araç kalitesi, yol kalitesi, kurallar gibi. Ancak şundan eminiz ki burada nihai etken insan unsurudur. İnsanın aklı, trafik ortamındaki davranışları ve tercihleridir" şeklinde konuştu.

"ORTAK POLİTİKA BELGESİ İLE BİR DİZİ ÖNLEM ALDIK"

2002’den bu yana trafik konusunda birçok adım atıldığını anımsatan Soylu, yolların düzeltildiğini, karayollarındaki araçların iyileştirildiğini belirterek, "Trafikte yeni hedefimiz, trafikteki insanımızın davranışını değiştirmektir. Bakanlık olarak trafik güvenliğini sağlamak adına, asayiş ve uyuşturucu alanlarında yaptığımız gibi ortak bir ’Karayolu Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi’ni oluşturduk. Adını verdiğimiz bu plan çerçevesinde bir dizi önlemi hayata geçirdik, bı̇r kısmının da çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar bu politika belgesi doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla da önemli ölçüde olumlu sonuçlar elde ettik. Ülkemizde motorlu araç sayısı, 2017 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 5.4 artmış ve 22 milyon 218 bin 945 olmuştur. Aynı dönemde ölümlü ve yaralanmalı kaza sayımız ise yüzde 1,5 azalarak 182 bin 424 olmuştur. Trafik güvenliğini değerlendirirken eğer sadece toplam ölü sayısı üzerinden bir kıyaslama yaparsak, bu analiz gerçeği yansıtmayabilir. Çünkü araç sayısı artıyor, nüfus sayısı artıyor, trafiğin yoğunluğu artıyor. Aynı şekilde araçlar teknik olarak gelişiyor ve hızlanıyor. Ülkemizde yüz bin araca düşen ölü sayısında 2008 yılını 100 olarak kabul edersek, 2017 sonunda ulaştığımız rakam 52’dir. Yani yarı yarıya bir azalış söz konusudur. Yüz bin nüfus başına düşen ölü sayısı ise 2008’deki yüz rakamından 2017 sonu itibarıyla 74’e gerilemiştir. 2017 yılı sonu itibarıyla ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarında sürücü kusurlarının oranı yüzde 89.9, yayalar için de yüzde 8.5’tir. Bu tablo, bizleri elbette ki insana dönük, denetim ve eğitime ağırlık veren birtakım tedbirler almaya yöneltmiştir. Keza bugün gerçekleşecek eğitim faaliyeti de bu tedbirlerden sadece biridir" diye konuştu.

Soylu, diğer yandan ticari yolcu taşımacılığında meydana gelen otobüs kazalarının incelendiğini ve özellikle gece 2 ile sabah 8 arasında kazaların yoğunlaştığını belirterek, bunun önüne geçebilmek için bu saatlere özel denetimlerin yapıldığını kaydetti. Ayrıca 2017 yılı içinde toplam 3 bin 628 şehirlerarası otobüste, bu yılın ilk üç ayında ise 2 bin 836 şehirlerarası yolcu otobüsünde sivil denetim yapıldığı bilgisini veren Soylu, "2016 yılına göre 2017 yılında meydana gelen tüm otobüs kazalarında yüzde 12.4 azalış elde ettik" dedi.

"BİRİLERİ KARAKTER SUİKASTI KAMUSAL FAYDAYI SUİZANLARLA YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Trafikteki personel açığını kapatmayı ve bu sayede denetimleri hem nicelik hem de nitelik olarak arttırmayı planladıklarının altını çizen Soylu, alınacak 13 bin polisin direkt olarak trafik polisi olarak görevlendirileceğini dile getirerek, "Trafik personelimizde branşlaşmaya, ihtisaslaşmaya ağırlık vermek istiyoruz. Denetim konusuna temas etmişken, maket trafik ekipleri uygulamamıza ayrı bir başlık açmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde ana muhalefet partisinin bir milletvekili, bu konuyu Meclis gündemine taşıdı ve bir takım eleştiriler getirdi. Bu maketlerin maliyetinden, çalınmalarından, ne işe yaradığından bahisle insan hayatını ilgilendiren bu konuyu bir şekilde siyaset mezesi yapmak istedi. Alıştığımız bir tepkidir. İyi bir şey yapıyorsunuz, bundan kamu adına bir fayda umuyorsunuz, o faydayı elde ediyorsunuz ama birileri karakter suikastı uğruna o kamusal faydayı suizanlarla yok etmeye çalışıyor. O beğenmedikleri maket trafik ekip aracı uygulamasıyla, maketlerin konulduğu bölgelerdeki kazalarda yüzde 17,5 azalış elde ettik. 431 adet maket yerleştirdik. Bu yüzde 17,5’in yüzde 1’inde bile bir aile yaşamını yitirebilirdi. Bir evladımız, bir kızımız, o yüzde 1’in içinde olabilirdi. Biz trafikte bir canı bile kurtarmak için elimizden ne geliyorsa yapmanın derdindeyiz. Hiç kimse kusura bakmasın ama böyle ucuz söylemlere vatandaşımızın canını takas etmeyiz. İnsanımızın canını tehdit eden üç meselede bu bakanlığın her bir ferdi mücadele ediyor, çalışıyor, kimisi canını ortaya koyuyor, şehit düşüyor, kimisi sabahlara kadar kafa patlatıyor, gece denetimlerinde dağ başlarında yol bekliyor. Herkes bir şekilde işin bir ucundan tutmuş uğraşırken, birileri kalkıyor diyor ki, ’sen bu maket uygulamasını niçin yapıyorsun?’ Cevap veriyorum, hayat kurtarmak için. Bu uygulama, bir aracın hızını düşürmeye vesile olmuşsa, bir kazayı engellemeye vesile olmuşsa, bir canı kurtarmaya vesile olmuşsa, bana sorarsanız parasını haketmiş demektir. Mesele bu kadar nettir" diye konuştu.

Trafik denetimleri kapsamında 300 civarında motosiklet alınacağını da söyleyen Soylu, "Trafik polisimizin görünürlüğünü arttırmak için bir çalışma yapılıyor. Kısa süre içinde çalışma tamamlanacak ve kıyafet değişikliği yapılacak. Trafik polislerimizin kıyafetleri çok daha kaliteli ve görünür olacak" müjdesini verdi.

"KILIÇDAROĞLU YUHALATIRKEN, CUMHURBAŞKANIMIZ NÜKLEER SANTRAL TEMELİ ATIYORDU"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun dün TBMM’de partisinin grup toplantısındaki konuşmasına da değinen Soylu, "Dün ana muhalefet partisinin lideri, grup toplantısında Cumhurbaşkanımızı yuhalattı. Bunun siyasi etiğine,

ayıbına girmiyorum. Ama şu kadarını söyleyeyim, onlar bu küçük işlerle uğraştığı sırada Cumhurbaşkanımız bu ülkenin ilk nükleer santralinin temelini atmakla meşguldü. Bu resmi de vatandaşlarımız elbette ki görmüştür ve değerlendirmiştir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Programda Ankara Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar da yer aldı.

(İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi